Leden Pussy Riot naar 'gevangenishel'

MOSKOU - Twee leden van de Russische punkband Pussy Riot zijn naar beruchte, afgelegen strafkolonies gestuurd. Dat heeft hun advocaat maandag gezegd.

''Nadezhda Tolokonnikova is naar Mordovia gestuurd en Maria Aljochina naar Perm'', aldus de advocaat. De regio's liggen allebei in Midden-Rusland. De strafkampen uit het Sovjettijdperk daar staan bekend om hun harde levensomstandigheden.

Tolokonnikova en Aljochina zouden zaterdag zijn overgebracht, zonder dat hun families op de hoogte waren gesteld. Beide activistes hebben jonge kinderen. De twee vrouwen zijn in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar.

Ze zitten sinds begin maart achter de tralies omdat zij in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kathedraal in Moskou een protestlied tegen president Vladimir Poetin zongen.

Kritiek

Een derde lid, Jekatarina Samoetsevitsj, kwam onlangs onverwacht vrij. Zij was al opgepakt voordat de anderen met hun actie waren begonnen, bepaalde de rechter op 10 oktober.

De arrestatie en veroordeling van de bandleden kreeg internationaal veel kritiek. Zelf verklaarden de vrouwen dat hun optreden in de kerk niet tegen religie was, maar een politiek statement.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie