UTRECHT - Onder het motto "na regen komt zonneschijn" is de opvolger van Rigby’s moeilijke tweede plaat een album vol vrolijke popsongs geworden. "We wilden een echte feestplaat maken", vertelt de Nederlandse band aan NU.nl.

Op het derde album maakt Rigby er bijna een sport van om zoveel mogelijk buiten de gebaande paden te treden. Fire & Ice & Sugar & Spice staat qua thematiek en muziek praktisch lijnrecht tegenover voorganger Solid Ground. "Tijdens het proces rondom de vorige plaat dachten we te veel in hokjes denk ik", vertelt drummer Bart Meeldijk.

"We dachten steeds: als we dit doen, mogen we dit niet doen, enzovoorts", vervolgt hij. "Bovendien kwam de thematiek terug in het artwork en vervolgens weer in onze kleding en werd het echt een pakket. Dat hebben we nu losgelaten. We hebben een te gekke zomer achter de rug en wilden die vertalen naar een album."

Het lijkt dan ook wel alsof er anno 2012 een grote last van de schouders van Rigby is afgevallen. Een attitude die prima aansluit op de nieuwe popplaat, die bol van de synthesizers en vrolijke refreinen staat. Dat Rigby juist nu zo’n album maakt, is niet meer dan logisch, zo blijkt al snel.

Tourbus

De bandleden zijn stuk voor stuk gek van artiesten als Kesha en schromen zich niet om buiten de hokjes van het standaard bandleven te denken. "Ik weet nog goed dat we ergens in een tourbus zaten en helemaal uit onze plaat gingen op Calvin Harris", lacht zanger Christon Kloosterboer.

"In veel bands zou dat niet eens kunnen denk ik, omdat het op een bepaalde manier toch fout is om die muziek leuk te vinden", is hij van mening. "Dan luister je naar Sigur Rós, Zappa en daar houdt het bij op. Zo zitten wij niet in elkaar. Om over dat gezeur op dj’s al helemaal niet te beginnen."

Makkelijk

"Gasten als Deadmau5 en Skrillex draaien in hun eentje complete producties in elkaar, maar als bandje mag je dat alleen maar makkelijk en niet cool vinden? Daar bedanken wij voor." Ironisch genoeg komt de popkant van Rigby precies naar boven drijven op het moment dat het huwelijk met de grote platenmaatschappij Universal gestrand is.

De nieuwe plaat van de band komt dan ook uit in eigen beheer. "Natuurlijk is het fijn om een partij achter je te hebben staan, maar als Nederlandse band merk je toch dat je bij zo’n groot label al snel een nummertje wordt. Bij onze platenmaatschappij zat bijvoorbeeld ook Lady Gaga, daar kun je niet tegenop."

Opgelost

"Maar alles is netjes opgelost en uiteindelijk zijn we nu ook beter af denk ik", concludeert Meeldijk over de nieuwe stap. "Het is erg fijn om echt alles zelf te mogen doen en bijvoorbeeld een paar uur voor de release van een single nog van keuze te veranderen."

"En uiteindelijk staan we als band achter elke noot die op deze plaat beland is", beaamt hij. "We doen dit vooral omdat we het zelf cool vinden. Pop betekent niet dat je per definitie niet meer authentiek bent. In dit geval is het zelfs precies het tegenovergestelde."