AMSTERDAM - Meer dan vier jaar geleden speelde Radiohead voor het laatst op Nederlandse bodem. Destijds aan het einde van een zonnige dag in het Westerpark en nu even verderop in Amsterdam, nu in een door regen omgeven Ziggo Dome.

Maar het weer mag de pret gelukkig niet drukken: Radiohead maakt de jaren van afwezigheid weer goed. Het belangrijkste wapenfeit van de band sinds de laatste show in de hoofdstad diende zich afgelopen jaar aan in de vorm van The King Of Limbs, een album dat bepaald niet zo goed ontvangen werd als voorganger In Rainbows.

Maar het achtste album wordt vanavond alsnog dankbaar in het zonnetje gezet. Het voordeel van alle hectiek in de muziekindustrie anno 2012 is misschien ook wel dat de release van die laatste plaat een eeuwigheid terug lijkt. Een nummer als Lotus Flower voelt eerder als een 'greatest hit' dan een nieuw liedje en dat geldt voor veel meer van de tracks.

De show vindt dan ook zo’n anderhalf jaar na de release plaats en als gevolg daarvan bekruipt nooit het gevoel dat de 'nieuwe' aan het publiek opgedrongen worden. Ze zijn er gewoon. Bovendien bewijst Radiohead vanavond dat op het eerste gehoor toch wat ontoegankelijke tracks in een zaal van formaat plotseling uitstekend tot hun recht komen.

Gemak

En waar de jongste liedjes van Radiohead op plaat misschien een stukje moeilijker lijken dan bijvoorbeeld 15 Steps van de voorganger, maakt zanger Thom Yorke een ontwikkeling door die daar omgekeerd evenredig aan staat. De frontman lijkt zich meer dan ooit op zijn gemak te voelen op het podium.

En misschien wel belangrijker: hij lijkt zich meer dan ooit op zijn gemak te voelen met zichzelf. En dan maakt het ook niet uit dat bijvoorbeeld Creep niet gespeeld wordt: eigenlijk past het nummer toch totaal niet in de set. Bovendien is er voor emotie (Karma Police) en verrassing (A Wolf At The Door) alsnog meer dan genoeg ruimte vrij gemaakt.

Dwarsdoorsnede

Want hoewel de nummers van The King Of Limbs (en dan met name Lotus Flower, Bloom en Seperator) live verfrissend sterk zijn, komt een groot deel van het publiek toch voor een dwarsdoorsnede van bijna twintig jaar Radiohead. En die krijgt het zeker. Wat heet: na een klein half uur is het merendeel van de albums al vertegenwoordigd middels een nummer.

Nog altijd gedreven en perfectionistisch (tot aan het sterke decor dat de laatste tournee zeker overtreft toe), maar vooral oprecht en niet te rebels om zo nu en dan toe te geven aan entertainment. Zonder dat er aan kwaliteit ingeleverd wordt. Een meer dan geslaagde terugkeer in Amsterdam voor Radiohead.

Bekijk de lezersfoto's van het optreden op de special van NUfoto