AMSTERDAM - Toen Daughtry zijn eerste successen boekte, was rock nog erg in trek in de VS. Zanger Chris Daughtry kijkt met plezier terug op die tijd. "Rockmuziek was vijf jaar geleden groter dan alle andere genres", zegt hij tegen NU.nl.

Dat waren dan ook de hoogtijdagen voor bands als Live, Nickelback, Matchbox Twenty, Papa Roach en Three Days Grace, beaamt Daughtry. Moeiteloos vlogen eveneens zijn platen over de toonbank, sommige platen werden zelfs met viermaal platina bekroond. "Die dagen zijn nu voorbij", zegt hij. "We hebben het moeilijker dan ooit tevoren."

"Ik heb niets tegen artiesten als Justin Bieber, Katy Perry en Lady Gaga", vervolgt hij. "Ze zijn erg goed in wat ze doen. Maar ondertussen wordt er geen goede nieuwe rockmuziek aangeboden. We hebben geluk dat we niet nu ons debuutalbum uit hoeven te brengen."

Toch blijft de zanger de toekomst van rockbands positief inzien. "Zolang je als muzikant je hart blijft volgen, kom je er uiteindelijk wel", adviseert hij jonge muzikanten. "Soms duurt dat een jaar, soms tien. Je moet niet proberen er bij te horen, maar volg juist je eigen pad."

Makkelijk

Daughtry is daar zelf een goed voorbeeld van. Na zijn deelname aan het vijfde seizoen van American Idol, waar hij vierde werd, koos hij toch voor zijn band in plaats van een solocarrière. "Mijn hart lag bij rockmuziek en dus was de keuze makkelijk. Ik wilde een band."

Daughtry - Crawling Back To You (2011)Van zijn deelname heeft de zanger geen moment spijt. "Toen ik met Daughtry begon, kende miljoenen mensen mijn gezicht en stemgeluid al. Dat was een groot voordeel. Zonder American Idol was deze band nooit zo groot geworden als nu en bovendien heeft het me veel geleerd over de muziekwereld."

Niceklback

Momenteel tourt Daughtry als voorprogramma van Nickelback door Europa. "We zijn goede vrienden van Nickelback en hebben vaker met hen een podium gedeeld. Ik hoop dat we op een dag net zulke grote headlineshows spelen als zij", erkent de muzikant.

Daughtry geeft aan een band met veel ambitie te zijn. "Waarom zou je een band beginnen als je niet in arena’s en stadions wil staan?", redeneert hij. "Het is voor mij vanaf het begin een streven geweest, een einddoel, dat bovendien steeds dichterbij komt."

Interactie

Van het album Break The Spell is in september een speciale toureditie uitgekomen, waarbij een live-dvd is toegevoegd. De registratie geeft volgens Daughtry een goede indruk van een echte liveshow. "Er is veel interactie met het publiek te zien, dat vind ik belangrijk. En soms pak ik inderdaad mijn akoestische gitaar erbij."

Het nummer Home wordt op de dvd akoestisch gespeeld. Het lied had Daughtry al ver voor zijn deelname aan American Idol geschreven. "Het blijft een prachtig en emotioneel lied om te zingen", vindt de maker er zelf van. "Vooral akoestisch, dan krijgt het een speciaal tintje dat zelfs mij kippenvel geeft."