TILBURG - Fans van de Britse new waveformatie Ultravox moesten tijdens het concert in 013 het nodige geduld opbrengen voordat de band rondom Midge Ure aan zijn grootste hits toekwam.

In Nederland kennen we Ultravox vooral van de nummer 1-hit Vienna uit 1981 en van de latere hitjes Dancing With Tears In My Eyes, We Came To Dance en Love’s Great Adventure. Midge Ure was later in de jaren tachtig solo succesvol en had hits met If I Was en Dear God en schreef bovendien Do They Know It’s Christmas? met Bob Geldof.

Toen Ure in 1986 Ultravox verliet, na het album U-Vox, bracht de band nog twee slecht verkochte albums uit alvorens er definitief een punt achter te zetten. In 2008 kwam de band weer bij elkaar, met Midge Ure, en in 2010 werd Paradiso in Amsterdam aangedaan. Anderhalf jaar later is 013 in Tilburg aan de beurt.

Ultravox geeft in 013 zijn enige optreden op Nederlandse bodem gedurende de huidige tournee. En die ziet er iets anders uit dan de vorige keer dat de heren in ons land te zien waren. Waar het in 2010 een relatief beknopte show betrof met het accent op het bekendere werk, pakt Ultravox ditmaal uit met een tweeënhalf uur durende show.

Bewegingloos

Zo ligt de nadruk, met name in de eerste helft van de show, vooral op het recente materiaal van het onlangs verschenen studioalbum Brilliant. Het concert wordt zelfs met het titelnummer van dat album geopend. Het eerste uur wordt grotendeels gevuld met kille synthpop, waarbij de heren haast bewegingloos op de bühne staan.

Ure staat dan nog vooral achter een laptop en een synthesizer. Ook pakt hij af en toe zijn gitaar erbij, maar pas in de tweede helft neemt hij het instrument wat frequenter ter hand. Voor de dynamiek maakt dit overigens wel veel uit, want wanneer alle hoofden gericht zijn op de toetsinstrumenten komt dat erg afstandelijk over.

Uithalen

Het geluidsvolume in 013 is niet gering, met basgeluiden die je in je keel voelt pulseren, al komen de synthesizer- en gitaarklanken wel kristalhelder uit de speakers. Ure is tevens nog prima bij stem, al heeft hij inmiddels wel wat moeite met de hoge uithalen in wereldhit Vienna, van het gelijknamige hitalbum.

Van die plaat worden overigens veel nummers gespeeld, maar op het echt bekende werk moeten fans erg lang wachten. Zo komt Vienna pas na bijna twee uur voorbij en daarna volgen nog Love’s Great Adventure, Hymn en pas helemaal op het einde Dancing With Tears In My Eyes. Een lange zit voor wie enkel voor de hitjes kwam.