AMSTERDAM - Onlangs werd Douwe Bob Posthuma verkozen tot winnaar van de talentenjacht De Beste Singer-Songwriter Van Nederland, maar hij heeft zelf wat moeite met de titel. "Het is een belachelijke stempel", zegt hij tegen NU.nl.

Posthuma was verrast over de uitslag, maar legt het verder naast zich neer. "Ik zie mezelf niet als de beste singer-songwriter van Nederland", vertelt de 19-jarige Amsterdammer over zijn overwinning in het programma van Giel Beelen. "Ik denk niet dat er één persoon de beste is. Er zijn in dit land zoveel talenten en muzikanten waar ik naar op kijk."

"Ik wil mezelf daarom niet zo noemen", vervolgt hij. "Het is een belachelijke stempel." Wel is Posthuma lovend over zijn medekandidaten uit het programma, zoals Nielson, Mevrouw Tamara en Mattanja Joy Bradley. "Het niveau lag continu erg hoog. Als je de cd beluistert valt dat ook op", zegt hij verwijzend naar het verzamelalbum van de show.

"Ik was omringd door enthousiastelingen die me iedere dag iets nieuws konden leren", zegt hij. Zijn nummer Multicolored Angel is reeds als single verschenen. "Zonder dit programma had dit nummer niet bestaan", legt hij uit. "Er staat een camera op je gezicht, je moet presteren om te winnen en het blijft een wedstrijd."

Agenda

"De druk die ik voelde had invloed op mijn liedjes." Hij geeft aan dat het schrijven van een eigen album nu prioriteit heeft, maar dat er ook optredens zullen volgen. Er is in ieder geval geen tijd voor een studie of andere baantjes. "Mijn agenda staat vol met muziek gerelateerde plannen. Ik ga me nu richten op het schrijven van nieuw materiaal."

"Ik maak nu zeven uur per dag muziek en zie het ook als een baantje. Iemand die bij de bank werkt maakt dezelfde uren als ik", aldus Posthuma. "Er moet hard gewerkt worden, maar daar heb ik nooit moeite mee gehad. Sinds mijn zesde wist ik dat ik muziek wilde maken en nu kan ik die droom eindelijk vervolgen."