AMSTERDAM - Bezoekers van het concert dat Madonna woensdag in Los Angeles gaf, kregen de nodige politieke statements over zich heen. Zo veroordeelde het popicoon recente acties van de Russische overheid en van de Taliban.

Dat meldt de Amerikaanse krant The Hollywood Reporter.

"Tijdens mijn reizen realiseerde ik hoeveel mazzel wij Amerikanen hebben", aldus de populaire zangeres. "We hebben absoluut onze imperfecties als land met onze imperfecte overheid. Maar laat ik je vertellen wat voor ellende ik heb gezien in de Oekraïne en in Rusland."

"Mag ik jullie erop wijzen dat twee leden van Pussy Riot nog steeds in de gevangenis verblijven?", vervolgde Madonna. "In Sint-Petersburg zijn 75 mannen gearresteerd omdat ze homo zijn." Maar niet enkel de mensenrechten in Rusland werden aan de kaak gesteld, ook richtte Madonna haar woede op de Taliban.

Ze droeg het nummer Human Nature op aan het veertienjarige Pakistaanse meisje Malala Yousafzai, die door de Taliban in haar hoofd en nek werd geschoten omdat ze campagne voerde voor rechten op onderwijs voor meisjes in de Swat-vallei. "Het maakte me aan het huilen", bekende Madonna, die "Malala" op haar rug had geschreven.