AMSTERDAM - De Britse folkpopband Mumford & Sons voorkomt dat de landgenoten van het rocktrio Muse hun eerste nummer 1-notering scoren in de Amerikaanse albumlijst.

Dat meldt het tijdschrift Billboard, dat de hitlijsten wekelijks samenstelt.

Wel behaalt Muse met het nieuwe album The 2nd Law zijn hoogste notering ooit in de VS, namelijk de tweede plek, net onder Babel van Mumford & Sons. In het verleden kwam Muse nooit hoger in de Amerikaanse albumlijst dan nummer 3, met The Resistance uit 2009.

Overigens bereikte ook het album Black Holes And Revelations uit 2006 de top 10 in de VS, al moest het genoegen nemen met plek 9. Muse verkocht in de eerste week 101.000 exemplaren van The 2nd Law, 68.000 minder dan Mumford & Sons van diens tweede album. Vorige week gingen er nog 600.000 van over de toonbank.

Tegelijkertijd

Het is voor het eerst in twintig jaar dat de eerste en tweede positie van de Amerikaanse albumlijst weer tegelijkertijd bezet worden gehouden door Britse bands. De laatste keer dat dit gebeurde was in mei 1992, toen Adrenalize van Def Leppard op nummer 1 stond en Wish van The Cure op nummer 2.

Ook is het sinds juni dit jaar niet meer voorgekomen dat een album langer dan één week bovenaan de albumlijst stond. Deze zomer wist John Mayer met zijn album Born And Raised nog twee weken lang de toppositie bezet te houden. Ondertussen scoort jazzzangeres Diana Krall haar vijfde top 10-notering met Glad Rag Doll.