Rechter handhaaft straf twee leden Pussy Riot

AMSTERDAM - Twee leden van de Russische punkband Pussy Riot zijn in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar strafkamp. Een derde lid van de groep wordt vrijgelaten.

Dat heeft de rechter in Moskou woensdag besloten. Bandlid Jekaterina Samoetsjevitsj (30) wordt op vrije voeten gesteld.  De straf voor Maria Aljochina (24) en Nadja Tolokonnikova (22) blijft gehandhaafd.

De bandleden werden in augustus veroordeeld tot twee jaar strafkamp wegens het plegen van een soort huisvredebreuk in een orthodoxe kathedraal.

Tegen hen was 3 jaar geëist. De rechter oordeelde destijds dat de drie de gevoelens van gelovigen enorm hebben gekwetst uit haat tegen het Russisch-orthodoxe geloof.

Zij drongen op 21 februari de kathedraal van Christus de Verlosser vlak bij het Kremlin in Moskou binnen en zongen een 'punkgebed' over de huidige president Vladimir Poetin en de Russisch-Orthodoxe Kerk. De vrouwen vroegen de maagd Maria om Poetin af te zetten.

Politiek statement

De Russinnen brachten woensdag tijdens de zitting in dat hun optreden in de kathedraal een politiek statement was en geenszins een aanval op religie.

Samoetsjevitsj wordt vrijgelaten omdat zij door beveiligers uit de kathedraal werd gezet voor het optreden van start ging.

Westerse regeringen hebben de straf die de rechter de punkvrouwen in augustus oplegde, excessief genoemd.

Bezorgd

Samoetsevitsj was woensdag na haar vrijlating blij maar bezorgd over de andere twee bandleden die nog vastzitten.

Ze zei buiten het gerechtsgebouw waar ze in hoger beroep onder voorwaarden op vrije voeten was gesteld, dat ze "natuurlijk blij is, maar erg bezorgd over de meisjes omdat hun straf niet is gewijzigd".

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie