Violist Theo Olof overleden

HILVERSUM - Violist, musicus, concertmeester en schrijver over klassieke muziek Theo Olof is dinsdag na een kort ziekbed op 88-jarige leeftijd overleden. 

Dat meldde Radio 4 woensdag.

Olof is één van de oprichters van Hilversum 4 (nu Radio 4), de radiozender voor klassieke muziek, die in 1975 voor het eerst uitzond. Ook is hij de winnaar van de eerste Radio 4 prijs in september 2009. Hij kreeg de prijs wegens zijn verdiensten voor de muziek in Nederland.

Theodor Olof werd op 5 mei 1924 geboren in de Duitse stad Bonn. Op zijn 5e gaf hij al zijn eerste muziekuitvoering.

Gevlucht

Vanwege de jodenvervolging in nazi-Duitsland vluchtte hij op zijn 9e naar Amsterdam. Daar kreeg hij les van de bekende vioolpedagoog Oskar Back, die hem opleidde tot een van de grootste vioolmeesters uit de Nederlandse geschiedenis. Op 11-jarige leeftijd gaf hij zijn eerste concert met het Concertgebouworkest.

Gedurende tientallen jaren was Olof samen met violist Herman Krebbers eerste concertmeester van het Residentie Orkest en daarna bij het Concertgebouworkest, onder leiding van dirigent Bernard Haitink.

Koninklijk Conservatorium

Tot 1982 was Olof hoofddocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast schreef hij veel over zijn leven als violist. Vooral het in 1958 verschenen boek Daar sta je dan, dat vol staat met anekdoten, werd vele malen herdrukt.

In de jaren 70 stond hij aan de wieg van de Nederlandse tak van de European String Teachers Association, een vakvereniging om het bespelen van strijkinstrumenten te bevorderen.

François Louis Pique

In 1994 nam hij afscheid van de concertwereld en van zijn geliefde Franse viool. De François Louis Pique uit 1917 gaf hij aan het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Afgelopen voorjaar werd Olof vanwege zijn ''goede smaak, goede manieren en goede daden'' verkozen tot Heer van Stand. ''Olof is als een fijnbesnaard violist een excellent voorbeeld van iemand met een zuivere en reine levenswandel'', luidde het oordeel van de jury.

Residentie Orkest

Niels Veenhuijzen, algemeen directeur van het Residentie Orkest, waar Olof 20 jaar concertmeester was: ''Theo Olof is van bijzonder grote waarde geweest voor het Residentie Orkest. Met Herman Krebbers vormde hij een befaamd vioolduo dat veel beluisterd is in onder meer het Dubbelconcert in d-klein van Johann Sebastian Bach. Wij zijn hem veel dank verschuldigd voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het Residentie Orkest.''

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie