AMSTERDAM - Gitarist Richie Sambora van Bon Jovi bracht onlangs zijn derde studioalbum uit en trapte zijn Europese tournee dinsdagavond af in een uitverkochte Melkweg in Amsterdam. Maar hij speelde niet enkel eigen werk.

Normaliter staat Richie Sambora wereldwijd voor uitverkochte stadions en arena’s als de leadgitarist van Bon Jovi. Aan Jon Bon Jovi’s zijde was hij dertig jaar lang bijna avond en avond wel ergens op een podium te vinden. Zijn soloconcert in de Amsterdamse Melkweg is voor zijn doen intiem en was dan ook snel uitverkocht.

Zo snel zelfs, dat er een tweede datum werd toegevoegd (een dag later). Het zegt vooral veel over de populariteit van Bon Jovi als groep, maar veel fans hebben overduidelijk ook geld over om een soloshow te zien van de gitarist wiens geluid bepalend was voor drie decennia rockhits en powerballads uit New Jersey.

Een aantal daarvan komen deze avond voorbij in Amsterdam, al ligt de nadruk op nummers van zijn nieuwe album Aftermath Of The Lowdown. Vooral de venijnigere nummers van die plaat worden gespeeld, waaronder Sugar Daddy en Nowadays, maar ook de radiovriendelijke single Every Road Leads Home To You.

Onderhoudend

Je kunt aan Sambora zien dat hij de grote podia gewend is, want zijn show zit vol van de grote gebaren. Waar hij gewoonlijk wat in de schaduw staat van Jon Bon Jovi, neemt hij ditmaal uitgebreid de tijd om zelf te stralen in de spotlichten. Hij is een onderhoudende frontman, al ligt het rock-‘n’rollgehalte er soms wel erg dik bovenop.

Dat hij zich nog niet helemaal zeker voelt in zijn rol, blijkt wanneer hij geregeld tussen de nummers door van het publiek de bevestiging wil krijgen of ze het wel naar hun zin hebben. Vaak wordt dat enkel gevraagd om het publiek op te hitsen voor het desbetreffende concert, al lijkt Sambora oprecht te willen weten of hij goed bezig is.

Gepassioneerd

In grote lijnen kan daar bevestigend op geantwoord worden. Zijn voortreffelijke begeleidingsband, met wie hij ook zijn laatste studioplaat opnam, brengt de nummers gepassioneerd over en ook Sambora’s gitaarspel liegt er niet om. Vocaal is hij echter niet altijd even sterk, wellicht omdat hij gewend is de tweede stem te zingen bij Bon Jovi.

Dat wordt vooral duidelijk tijdens Don’t Look Back In Anger, een cover van Oasis, waarvan Sambora ook nog eens de teksten verhaspelt. Er volgt eveneens een Beatles-medley, maar het zijn toch vooral de Bon Jovi-hits (hij speelt er vier) die hem het beste afgaan. Hoogtepunt is Wanted Dead Or Alive, waarbij hij zichzelf begeleidt op twaalfsnarige gitaar.


Richie Sambora staat op 10 oktober in Melkweg, Amsterdam.