Madness beleeft 'gekste jaar' in bestaan

AMSTERDAM - 2012 is het drukste jaar in de historie van Madness. De band bestaat sinds 1979. "Onze wereld staat opeens op z'n kop", zegt zanger Suggs verbaasd tegen NU.nl.

"We hadden voorzichtiger moeten zijn met wat we allemaal wensten", lacht voorman Suggs van de legendarische Britse skaband Madness. "We wilden weer succes hebben, maar onze wereld staat nu op z'n kop. Toen we begonnen hadden we nooit kunnen voorspellen dat dit na zoveel jaar weer zou gebeuren. 2012 is het gekste jaar voor Madness ooit."

"We hebben opgetreden voor de koningin, we speelden op de ceremonie van de Olympische Spelen", somt Suggs op. "En nu brengen we ook nog een nieuw album uit, eind deze maand. Bovendien gaan we op tournee. Ik geloof niet dat we ooit zoveel aandacht hebben gehad. Ik ben er nu nog verbaasd over."

Op de nieuwe cd, die Oui Oui Si Si Ja Ja Da Da heet en eind oktober verschijnt, klinkt Madness net als op de vorige albums veelzijdig. Het is lang niet alleen ska meer, benadrukt Suggs. "Er staat heel veel verschillende muziek op. Dat hebben we altijd al nagestreefd. Ieder bandlid schrijft nummers en dat maakt dat de liedjes van elkaar verschillen."

Enthousiasme

"We hebben de beste cd gemaakt die we konden maken", concludeert Suggs. "Dat zegt iedere muzikant, maar ik vind dat je dat ook moet geloven. We zouden nooit een album maken als het niet de moeite waard zou zijn. Dat hebben we nooit gedaan. Madness heeft hetzelfde enthousiasme als vroeger."

Al zijn er wel zaken veranderd, weet Suggs ook. "Natuurlijk schrijven we niet meer over dezelfde zaken als vroeger. We zijn geen achttien meer. Nu maken we liedjes over hoe het is om te scheiden. Maar het zijn liedjes met hetzelfde plezier, met dezelfde spirit." De eerste single van het nieuwe album heet My Girl 2.

Relatie

Het is een vervolg op de hit My Girl uit 1979, dat op de debuutplaat One Step Beyond stond. "Dit nieuwe nummer is weer geschreven door Mike Barson, die tegenwoordig in Amsterdam woont. Hij heeft het door hem geschreven origineel My Girl erbij genomen en kijkt nu naar de relatie uit dat liedje, maar dan een flink aantal jaren later."

Een interessante actie die ook zou kunnen worden toegepast op andere hits, beseft Suggs. "Ik ben al aan het nadenken over een vervolg op Baggy Trousers, dat ik geschreven heb", lacht hij. "Misschien doe ik dat wel." Vooral het monumentale oude werk van Madness doet het nog altijd goed tijdens concerten, merkt Suggs ook.

Vaal

Klassiekers als Nightboat To Cairo, House Of Fun en Our House mogen simpelweg nooit ontbreken. "Bij sommige bands hoor je oude liedjes die klinken als iets vaals uit het verleden. Bij ons is dat niet zo. Wij maakten die liedjes destijds met zoveel enthousiasme en naïviteit."

"Het waren onze eigen liedjes, we probeerden nooit een andere groep te kopiëren. Misschien is dat wel de reden. Dat ons werk uniek is." De hits van toen klinken nu beter live, stelt Suggs. "We spelen ze nu beter dan toen we ze opnamen. Daarom hebben we er wel eens over gedacht ze opnieuw op te nemen."

Momentopnames

"Maar tegelijkertijd zijn die opnames ook momentopnames. Je kunt gewoon niet terug naar die tijd. Ook al klonk ik toen weleens als een idioot. Maar ja, ik was ook een idioot." Bij optredens van Madness staat dit oudere werk centraal. "Natuurlijk spelen we nieuwe nummers, een stuk of zes."

"Maar als ik naar een concert van Stevie Wonder ga, wil ik Superstition horen. Dat geldt voor Madness ook, onze fans willen Baggy Trousers horen. Dat snap ik helemaal. En waarom ook niet? We spelen het met plezier. Het is een geweldig nummer dat ik zelf geschreven heb."

Herinneringen

"Om een of andere gekke reden heeft bijna iedereen eigen herinneringen aan Baggy Trousers. Aan school, of aan een huis. Iedereen begrijpt dat nummer. Ik houd van zulke liedjes. Liedjes die niet over gekke dingen gaan, maar over momenten in het leven van mensen die iedereen kent."

"Als kind zei ik dat ik deze oude nummers nooit zou spelen als ik dertig zou worden. Nu ben ik vijftiger", zegt Suggs. "Die belofte heb ik nu al een paar keer verbroken. Maar ik voel nog steeds dezelfde passie en heb nog steeds hetzelfde plezier. Dat is het belangrijkst voor mij om door te gaan met Madness, of de band nu voor de buitenwereld belangrijk is of niet."

Mening

"Mijn vrouw vindt dat prima. Ze zegt wel tegen me dat ik geen achttien meer ben, maar dat is maar haar mening. We werken hard, maar zoveel als vroeger spelen we niet meer. Vroeger gingen we weken achtereen de weg op om te spelen, zo gek is het niet meer." In oktober treedt Madness op in de HMH, waar de band twee jaar geleden ook al stond.

"We zijn dol op Heineken", zegt Suggs, die dat optreden niet meer herinnert. "Want de tijd vliegt. Maar we houden er absoluut van om op te treden en we worden ook steeds beter. Bovendien lijkt het of steeds meer mensen ons leuk vinden. Het is een gekke periode, eigenlijk."


Madness staat op zaterdag 27 oktober in HMH, Amsterdam.

Lees meer over:
Tip de redactie