The Darkness maalt niet om mening critici

AMSTERDAM - The Darkness beseft dat vrijwel niemand op een comeback van de Britse rockband rekent. "Muziek maken als niemand meer iets van je verwacht, is bevrijdend", zegt zanger Justin Hawkins tegen NU.nl.

"Ik denk dat veel mensen hadden verwacht dat ons nieuwe album niets zou voorstellen", aldus de frontman van de band die doorbrak met I Believe I A Thing Called Love. "Maar helaas voor die mensen gaat het juist hartstikke goed, zeker in landen als Amerika. Ons nieuwe album is er goed ontvangen en doet het nu al beter dan ons vorige album uit 2005."

"Het is zo lekker om nu te kunnen zeggen: 'fuck de critici, wat maakt het uit wat zij vinden?' Al zien sommige mensen ons ook nu nog helemaal niet zitten", lacht Hawkins. "De mensen bij de Engelse radio bijvoorbeeld, die onze muziek niet willen draaien. Zij hebben ons al afgeserveerd."

The Darkness, dat uit hetzelfde vaatje tapt als bands als AC/DC en Thin Lizzy, heeft na een succesvolle periode jaren stilgelegen. Glorieus was het succes van het debuutalbum uit 2003, Permission To Land. Aanzienlijk minder was het bereik van de opvolger, One Way Ticket To Hell... And Back uit 2005.

Relevanter

Na allerlei ruzies achter de schermen ging de band uit elkaar. Maar de soloprojecten van de bandleden liepen vervolgens op niets uit, reden waarom The Darkness toch weer bij elkaar is gekomen en het album Hot Cakes maakte. De band is als voorprogramma op tournee met Lady Gaga. "Maar we zijn nu niet opeens relevanter voor de muziekwereld", zegt Hawkins.

The Darkness - I Believe In A Thing Called Love (2003)"Maar ook niet minder relevant, want we zijn nooit relevant geweest", lacht hij. "The Darkness was ook in de beginjaren nooit deel van een grotere subcultuur. Het was niet zoals bij pakweg grunge, een genre dat duizenden bandjes voort heeft gebracht die vervolgens allemaal precies hetzelfde klonken. Wij zijn altijd al alleen geweest. Zo is het nu nog steeds."

Geluk

"Dat we na ons tweede album stopten met de band had meer te maken wat er om de band heen gebeurde dan met de band zelf. Onze nieuwe manier van werken is anders en veel beter voor de band en ons eigen geluk. Het gaat nu niet meer over zaken als airplay op de radio alleen en dat is een veel stevigere basis voor de lange termijn."

"Op deze manier kunnen we er veel meer van gaan genieten, ook als we niet zoveel platen of tickets gaan verkopen als we ooit deden. Ik grijp nu zelf bovendien de kans om de wereld te zien. Vroeger keken we absoluut niet naar de plekken waar we waren. Daar waren we altijd veel te katerig voor. We woonden in hotelkamers."

Absurd

"Nu wandel ik rond overdag. Geweldig, dit is een tweede kans voor ons. Hoeveel mensen krijgen nog een kans om zo de wereld over te gaan? Het is absurd." Dat Lady Gaga een joint rookte op het podium in Amsterdam had Hawkins nog niet gehoord. "Nee, ik heb zelf die avond niets gedaan. Ik drink en rook niet meer, ben een professionele zanger geworden."

The Darkness - Nothing's Gonna Stop Us (2012)"Het is net als sport, ik ben klaar voor 45 minuten iedere avond. Ik wil nu in de beste vorm zijn die ik kan zijn. Dronken zijn, of stoned of wat dan ook, is niet slim. Dat gaat niet meer werken. Ik ben te oud geworden voor zulke onzin." Lachend: "Vroeger, in de eerste periode van The Darkness, toen wel. Toen was ik nog niet te oud."
Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie