BREDA - De Ierse zangeres Mary Black is een grootheid binnen het Keltische popgenre en wordt gezien als een van de grondleggers ervan. Ze startte vrijdag haar Nederlandse tournee in het Chassé Theater in Breda.

Mary Black startte haar solocarrière in 1983, nadat ze in de jaren daarvoor in eigen land al enig succes had met de bands General Humbert en De Dannan. Het was echter pas in 1989, met het album No Frontiers, dat Black wereldwijde faam verwierf. Het titelnummer werd zelfs gecoverd door The Corrs op diens Unplugged-album uit 1999.

Aan de reactie van het publiek te merken, is dat ook nog steeds een van haar meest populaire nummers. Het is daarom wat merkwaardig dat No Frontiers al heel vroeg in de eerste helft van haar concert wordt gespeeld. Bovendien in een nogal slordige uitvoering. Datzelfde geldt overigens voor een groot deel van het eerste uur.

Na de pauze herpakt ze zich en krijgt het publiek te horen hoe mooi en puur haar stem daadwerkelijk kan zijn. Gedurende twee uur fietst ze kriskras door haar oeuvre, tot en met haar vorig jaar verschenen album Stories From The Steeples. De nadruk ligt daarentegen op oud werk. "Ik vind het maar niks als artiesten alleen nieuwe nummers spelen", lacht ze.


Mary Black staat op 6 oktober in Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht, op 7 oktober in De Oosterpoort, Groningen en op 9 oktober in Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven.