AMSTERDAM - De Britse soulzanger Paul Carrack weigert de net verschenen cd-box, waarop zijn eigen oude werk is verzameld, te draaien. "Ik ga er niet naar luisteren", zegt Carrack, die begin november in Carré optreedt, tegen NU.nl.

"Veel van wat ik vroeger deed, laat niet goed horen wie ik ben", zegt Carrack over zijn oude werk. "Ik deed soms te veel mijn best om anderen blij te maken. Laten we eerlijk zijn: ik kwam uit een heel arm gezin. Ik moest zien te overleven en wilde daarom genoeg succes hebben om dat te doen. Ook daarom heb ik een hele rare carrière achter de rug."

"Aan mijn imago dacht ik nooit. Het is altijd vooral belangrijk voor me geweest dat ik eten op tafel kon zetten voor mijn vrouw en mijn vier kinderen. Maar hits probeer ik tegenwoordig niet meer te scoren. Mijn naam is gevestigd en ik ben sinds een jaar of tien mijn eigen baas. De verzameling oud werk die nu in de winkel ligt zal ik zelf niet opzetten."

Hij verwijst hiermee naar zijn onlangs verschenen cd-box Collected. Paul Carrack maakte furore in bands als Ace, Squeeze en Mike + The Mechanics. Bovendien is hij al jaren solo actief en vooral bekend om zijn schitterende stem. Ook zijn nieuwste album Good Feeling brengt hij op zijn eigen label uit.

Zelfstandig

"De laatste tien, twaalf jaar breng ik mijn werk niet meer bij een grote platenmaatschappij uit, maar doe ik het zelf", zegt de zanger, die hits had met liedjes als Don’t Shed A Tear, I Need You en Dedicated. "Dat is een geweldig gevoel. Als kleine zelfstandige leun ik tegenwoordig op mijn fans en niet op een hype of op andere bullshit."

Paul Carrack - Don't Shed A Tear (1987)

"Hetzelfde geldt voor mijn concerten. De mensen die graag willen, komen nu toch wel naar me kijken en dat is een heerlijke positie voor een muzikant. Ik heb sterk het gevoel dat als ik nu, met zo'n cd-box in de winkel, misschien wel opeens te veel aandacht trek van de buitenwereld. Dat ik dan de andere kant van deze mooie medaille krijg te zien."

Aandacht krijgt Carrack, of hij nu wil of niet, dit jaar volop. In eigen land krijgt hij dit jaar de Gold Badge Of Merit, voor zijn verdiensten als muzikant. "Ik krijg niet veel prijzen, dus ik ben zeer vereerd", zegt de zanger. "Ik leef niet voor zulke prijzen of de erkenning, maar het is wel fijn als ik er eens een krijg."

Doodsbang

"Maar ook zonder gaat het goed met me, hoor. Ik hoop nu vooral dat ik niet hoef te speechen. Zoiets maakt me doodsbang." Gewoon blijven, blijft dan ook het devies voor Carrack, die de wedstrijden van zijn favoriete voetbalclub Sheffield Wednesday aanschouwt op een doodnormale tribune.

"Ik ben wel een keer uitgenodigd in een skybox, maar het viel me tegen", geeft hij ruiterlijk toe. "De mannen in pakken daar waren lang niet allemaal aardig en het voetbal verloor die dag wat van zijn magie. Ik ben nu lekker terug op de gewone tribune, fijn samen met mijn zoon."


Paul Carrack staat op 3 november in Carré, Amsterdam.