AMSTERDAM – Het nieuwe album van de Amerikaanse zangeres Beth Hart is het resultaat van een creatieve wedergeboorte. "Ik ben heel enthousiast over de nieuwe weg die ik ingeslagen ben", aldus Hart.

Gitarist Joe Bonamassa speelde een belangrijke rol bij het aanwakkeren van Harts creativiteit. De 40-jarige zangeres, die met L.A. Song (Out Of This Town) haar grootste hit scoorde, werd door hem benaderd om samen een album met bluescovers te maken, Don’t Explain. "Na My California stokte het schrijven van nieuwe nummers", vertelt Hart.

"En als ik niet schrijf wil ik ook niet optreden, want dat voelt als liegen", vervolgt ze. "Ik was op een keerpunt in mijn leven, ik wist niet of ik nog meer liedjes kon schrijven over depressie en verslaving." Een lastig vraagstuk voor Hart, die niet anders gewend was dan optreden en nieuwe muziek uitbrengen.

"Dat doe ik al mijn hele leven met veel liefde, maar ik had het gevoel dat ik niks meer te zeggen had. Tot ik besefte dat ik bereid moest zijn om uit mijn comfortzone te komen. Ik moest óf een nieuwe uitdaging aangaan - op een andere manier muziek schrijven, andere stijlen proberen - óf er vijf jaar of zelfs voorgoed mee stoppen.""Dat laatste zag ik natuurlijk niet zitten en toen, uit het niets, vroeg Joe Bonamassa of ik een album met hem wilde maken." Het was een geschenk uit de hemel, beseft Hart nu. "Ik had het gevoel dat ik weer tien was en voor het eerst een songtekst schreef; een mix van opwinding en angst. Je weet niet wat je doet, maar het voelt goed."

Romantiek

"Plotseling, door te werken aan dat album met Joe, borrelden de muzikale en tekstuele ideeën weer op en wist ik welke kant ik op wilde. Op de platen die ik tot nu toe heb gemaakt heb ik verschillende paden bewandeld en nu wilde ik kijken of ik over gevoelens van romantiek en liefde kon schrijven."

Vanzelf ging dat niet. Hart belandde wederom in een creatieve impasse, maar die was dit keer van korte duur. "Net toen ik op het punt stond om het op te geven las ik in de L.A. Times wat componist Leonard Bernstein (1918-1990, schreef onder meer de muziek van West Side Story, red.) ooit gezegd had", vertelt ze.

Zoektocht

"Als je tegen een nieuwe kunstvorm aanloopt die je niet meteen onder de knie hebt, weet dan dat het gevoel dat je daarbij hebt van overgaande aard is", citeert Hart. "Je zult je doel bereiken mits je bereid bent om het ongemak dat bij je zoektocht hoort te aanvaarden."

Dat was precies de aanmoediging die Hart nodig had tot het schrijven van het album Bang Bang Boom Boom. "Door het avontuur met Bonamassa, de woorden van Bernstein en de nieuwe nummers voelde ik me herboren; plotseling vormden zich in mijn hoofd allemaal verhalen waarvan ik niet gedacht had dat ik ze ooit nog zou vertellen."