LEIDEN - Vrijwel alle stappers hebben last van hun gehoor na een bezoekje aan de disco of een muziekevenement.

Ruim een derde van de bezoekers heeft de volgende dag nog steeds last van een piep of suizen in de oren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nationale Hoorstichting. Zij ondervroegen 130.000 mensen tussen de 18 en 35 jaar die een disco of muziekevenement hadden bezocht.

De Hoorstichting noemt de woensdag gepubliceerde resultaten ''verontrustend’’. Iemand die vaak blootstaat aan harde muziek of geluiden (tussen de 100 en 110 decibel) kan blijvende gehoorschade oplopen. Vrijwel niemand draagt echter gehoorbescherming, zoals oordopjes, zo blijkt uit het onderzoek.

Richtlijnen

In Nederland zijn, tot groot verdriet van de Hoorstichting, geen wettelijke regels of richtlijnen over hoe luid muziek mag zijn bij evenementen. ''Er is een convenant met evenementen dat het geluid maximaal 103 decibel mag zijn. Maar dat is erg vrijblijvend, als een organisatie zich er niet aan wil houden, dan sta je machteloos’’, aldus een woordvoerder van de Hoorstichting.

3FM-dj Paul Rabbering (KRO) liet een paar jaar geleden zijn oren testen en het bleek dat hij door onder meer het stappen blijvende gehoorschade heeft opgelopen. ''Ik draag nu altijd op maat gemaakte oordoppen als ik bij een concert of festival ben. En als ik aan het werk ben, zet ik mijn koptelefoon niet heel hard.’’

Rabbering is naar zijn idee niet heel veel, vaak en lang met harde muziek in aanraking geweest. ''Ik ging iedere week wel op stap en luisterde in de trein naar muziek. Maar naar mijn idee heb ik niet heel gek gedaan.’’

Geleidelijk

Het oplopen van gehoorschade gaat heel geleidelijk. ''Die piep en het suizen in mijn oren bleven steeds langer aanhouden na het stappen. Tot het dus nooit meer weggaat, zoals nu het geval is.’’

Het is volgens hem ieders eigen verantwoordelijkheid om niet te lang naar heel harde muziek te luisteren. ''Ik snap dat niet iedereen meer dan 100 euro wil uitgeven aan oordoppen, maar tegenwoordig kan je gelukkig bij de meeste concerten gratis of heel goedkope oordopjes krijgen.’’

Rabbering denkt ook dat iedereen eigenlijk wel weet hoe slecht harde muziek is, maar er een beetje nonchalant over doet. ''Ik dacht ook dat het wel zou loslopen. Maar de blijvende schade die ik heb opgelopen, heeft me de ogen - of in mijn geval oren - wel geopend."

Vragen

Kamerleden Joël Voordewind (ChristenUnie) en Hanke Bruin Slot (CDA) willen dat er meer wordt gedaan om gehoordschade te voorkomen en hebben vragen gesteld aan de minister van Volksgezondheid Edith Schippers. 

Ze willen dat de minister komt met een beleidsagenda om gehoorschade te bestrijden, waarin "een duidelijke verantwoordelijkheidsverdeling moet worden opgenomen, nu ons ook berichten bereiken dat het niet alleen om feesten, discotheken en clubs gaat waar jongeren in hun vrije tijd naartoe gaan, maar het ook om georganiseerde schoolfeesten gaat voor kinderen in de leeftijd 12 tot 18 jaar".