AMSTERDAM - Exact dertig jaar na de introductie van de compact disc, blijkt dat ABBA het best verkochte glimmende schijfje ooit voorbracht in Groot-Brittannië.

Dat blijkt uit cijfers van de Britse platenindustrie (BPI).

Het verzamelalbum ABBA Gold uit 1992 is met vier miljoen verkochte exemplaren de best verkochte cd sinds de introductie van de geluidsdrager, tien jaar eerder. Dit is in zoverre opmerkelijk, omdat ABBA een jaar voor de introductie zijn laatste studioalbum uitbracht, The Visitors.

Het succes van ABBA Gold bleek zo groot dat inmiddels één op de vijf Britse huishoudens een exemplaar van het album is huis moet hebben, hoewel er bij deze telling ook rekening is gehouden met digitale exemplaren. ABBA Gold stond ruim vijfhonderd weken in de Britse albumlijst en is tot zes keer toe opnieuw uitgebracht.

Brits

De top 5 wordt compleet gemaakt door albums van Britse makelij, namelijk 21 van Adele (3,5 miljoen verkochte exemplaren in amper twee jaar tijd), (What’s The Story?) Morning Glory van Oasis uit 1995 (3,4 miljoen verkochte cd’s), Back To Black van Amy Winehouse uit 2006 en Back To Bedlam van James Blunt uit 2004 (beiden 3,2 mijloen cd's).

In de lijst van de dertig best verkochte cd’s aller tijden in Groot-Brittannië staat Coldplay maarliefst driemaal genoteerd, met in totaal 7,8 miljoen verkochte cd’s. Ook Robbie Williams staat met drie albums genoteerd (in totaal goed voor 6,9 miljoen cd’s) en Dido verkocht van haar eerste twee albums in totaal bijna 6 miljoen cd’s.

Bekijk alle aantallen: