AMSTERDAM - Op het zesde album experimenteert Muse met dubstep en rolt er ook nog eens een strijdlied voor de mensheid in het algemeen uit. "Het pakt altijd net iets grootser uit dan we verwachten", zegt de band tegen NU.nl.

Maar er gebeurt nog veel meer op The 2nd Law, inmiddels het zesde album van het Britse rocktrio. Zo symboliseert de plaat de 'terugkeer' van bassist Christopher Wolstenholme, die jarenlang met een alcoholprobleem kampte en daar twee nummers over schreef, en bekritiseert de band onder meer het kapitalisme en de consumptiemaatschappij.

"Alle thematiek ten spijt, denk ik dat het nieuwe album voor ons vooral de terugkeer van een volledig Muse betekent", vertelt drummer Dominic Howard. "Gelijk tijdens de eerste sessies merkten we al het verschil tussen de oude en nieuwe Chris op. En dat we nog altijd heel erg goed kunnen samenwerken met zijn drieën."

"Qua werkwijze merkte ik vooral dat we volwassener zijn geworden en ons minder druk maken over wat wel kan en wat niet. Als we iets tof vonden, hielden we het gewoon zo. Er moest niet te veel nagedacht worden en vooral veel muziek uitkomen. Nieuwe muziek."

Dubstep

De aanloop naar het nieuwe album van Muse stond vooral in het teken van de nieuwe invloeden. Zo zou The 2nd Law de dubstepplaat van de band worden en waren Skrillex en Nero zogenaamd de belangrijkste inspiratiebronnen. Achteraf blijkt dat allemaal wel mee te vallen en weerklinkt het genre in slechts een paar nummers.

Muse - Madness (2012)

"De shows van Nero en Skrillex hebben een diepe indruk achter gelaten, maar er is nooit sprake geweest van een plaat die helemaal in het teken van dubstep stond. We zagen gewoon duizenden kids helemaal uit hun plaat gaan en dachten: dit is vet, hier moeten we in ieder geval iets mee doen." Naast dubstep haalde Muse voornamelijk uit andere zaken inspiratie.

Dieren

Zo kwam Howard een fragment tegen waarop beurshandelaren tegen elkaar schreeuwen tegen sluitingstijd van de aandelenmarkt, te horen op het einde van Animals. "Ze gaan te keer als een stel dieren in de jungle. Echt bizar. Ik denk dat Muse op Animals als band de negatieve aspecten van kapitalisme en onze consumptiemaatschappij uitlicht."

"Voor die mensen is sluitingstijd het einde van de wereld, terwijl het echte einde misschien wel net zo dichtbij is. Dan kom je dus terug bij de tweede wet van de thermodynamica, die eigenlijk in strijd met de mensheid is. Maar uiteindelijk moet je het natuurlijk niet te serieus nemen. We zijn geen wetenschappers."

Alcoholverslaving

"De nieuwe invloeden zorgen er vooral voor dat het heel erg interessant wordt om deze plaat live te spelen", aldus Howard, die tijdens de vorige tournee nog doodsangsten uitstond op een metershoge pilaar, maar inmiddels het plan gevat heeft om het nieuwe podium met de snelheid van een kermisattractie te laten ronddraaien. "Het moet voor ons ook leuk blijven."

Muse - Survival (2012)


Op twee nummers op The 2nd Law neemt Wolstenholme de vocalen op zich. "Het feit dat hij een alcoholverslaving overwonnen heeft, bracht genoeg zelfvertrouwen met zich mee om zelf twee nummers te zingen. Matt baalde daar wel van, die wilde ze zelf zingen. Ik houd het ondertussen maar gewoon bij een beetje schreeuwen in de douche."


Muse staat op 17 december in Ziggo Dome, Amsterdam.