AMSTERDAM – De rockband The Smashing Pumpkins is voor James Iha definitief een gesloten boek. "Ik wil niet in het verleden leven", zegt de singer-songwriter die tegen NU.nl over zijn oude band.

"Het was een geweldige tijd, een geweldige band en een geweldige scene. Maar ik leef niet in het verleden, ik leef nu", zegt Iha. "Als muzikant eindigt je leven niet als je ouder wordt. Sommige muzikanten gaan wel met de muziek uit hun jonge jaren door als ze ouder worden en daar is niets mis mee, maar anderen gaan door met andere dingen."

Naar The Smashing Pumpkins heeft Iha, die als gitarist te horen is op klassieke albums als Mellon Collie And The Infinite Sadness en Siamese Dream en het bijltje er bij neerlegde in 2000, zelfs al lang niet meer omgekeken. "Ik luister er niet meer naar. Af en toe hoor ik wel eens wat voorbij komen, maar ik zoek het niet op om inspiratie te krijgen."

James Iha - To Who Knows Where (2012)

Het debuut van Iha als soloartiest verscheen in 1998, toen Iha nog gitarist was van The Smashing Pumpkins. De band van zanger Billy Corgan bestaat in 2012 nog steeds, maar met Corgan zelf als enige originele bandlid. Iha dook op in het populaire project A Perfect Circle, met bandleden van onder meer Tool.

Maar solo bracht hij na dat debuut uit 1998 geen nieuwe albums meer uit. "Mijn vorige plaat kwam uit in een hele andere tijd, ik was een ander iemand die anders dacht", vertelt Iha. "Nu wil ik iets anders van mezelf laten horen. Ik wilde op zoek gaan naar een balans tussen verschillende soorten liedjes op dit album. Je hoort nu veel meer diepte."

Deadline

Zijn tweede soloalbum heet Look To The Sky en is in andere delen van de wereld al eerder dit jaar verschenen. "Het werk was al een tijdje grotendeels gedaan toen ik een deadline kreeg van een label in Japan", zegt Iha besmuikt lachend. "Dat heeft me gemotiveerd om alle puzzelstukjes bij elkaar te zoeken en de boel af te ronden."

"Dat is een commercieel besluit geweest, want ik had gerust de rest van mijn leven aan deze plaat kunnen blijven werken." De harde deadline is hem goed bevallen, zegt Iha. "Ik had lange tijd geen platenmaatschappij en ook geen manager. Er was niemand die me aanzette om de boel af te maken. Ook fans lieten me met rust."

Verwachtingen

"Ik werd er wel eens naar gevraagd, maar er was helemaal geen druk om iets af te maken." Commerciële verwachtingen heeft Iha absoluut niet van Look To The Sky. "Nee, ik heb geen verwachtingen. Ben vooral blij dat dit album af is en dat mijn werk nu te horen is voor de buitenwereld."

The Smashing Pumpkins - Disarm (1993)

"Ik doe wel mijn best om mijn album te promoten zodat mensen het horen, maar de muziekwereld is zo compleet anders dan toen ik mijn vorige soloalbum uitbracht." Iha wil toch dat zijn album een publiek bereikt. "Want er is geen reden om een album te maken als mensen het vervolgens niet horen. Ik zou niet door dit hele proces gaan als ik dat niet zou willen."

"Ik wil natuurlijk wel iets bereiken, al is spelen in enorme zalen en heel veel platen verkopen dan niet iets meer waar ik aan denk. Dat heb ik al eens meegemaakt. Met de band A Perfect Circle speel ik deze winter op enorme festivals in Australië, naast bands als Metallica, maar dat is iets heel anders. Solo denk ik daar niet eens aan."