AMSTERDAM - Met 109 hitnoteringen in de Amerikaanse hitparade is rapper Lil Wayne de meest succesvolle soloartiest ooit. Hij verbreekt hiermee het record van Elvis Presley.

Dat meldt het muziekblad Billboard, dat de hitlijst wekelijks samenstelt.

Het nummer van Celebration van collega Game met medewerking van Lil Wayne, Tyga, Chris Brown en Wiz Khalifa is de 109e hitnotering voor Lil Wayne in de VS, eentje meer dan Elvis Presley er scoorde. Vorige week evenaarde Lil Wayne het record van Presley nog.

Wel moeten er enige kanttekeningen bij dit record geplaatst worden. Van de 109 keer dat Lil Wayne in de Amerikaanse singleslijst te vinden was, waren 67 daarvan als gastartiest op nummers van anderen. Dat wil zeggen dat hij 42 keer met een eigen nummer de top 100 bereikte; aanzienlijk minder dan de King Of Rock & Roll.

Oprichting

Bovendien had Elvis Presley al succes voor de oprichting van de huidige Billboard-lijst. Toen deze in augustus 1958 gelanceerd werd, had de zanger reeds 31 hits in andere lijsten. Opgeteld bij zijn officiële hitnoteringen, zou dat aantal op 139 uitkomen. Tevens had Presley meer top 10-hits en meer nummer 1-hits dan Lil Wayne.

Overigens is er nog één groep die nog meer hitnoteringen in de VS heeft dan Lil Wayne. Niet The Beatles of ABBA, maar de cast van de televisieserie Glee. Sinds de eerste uitzending van de musicalserie, bereikten maarliefst 204 liedjes uit het programma de Amerikaanse hitparade. Het merendeel hiervan bestond uit covers.