AMSTERDAM - De Amsterdamse band Moke nam het derde album Collider op in Brussel met producer Gordon Groothedde. "Het is een soort ode aan wat een poplied is", vindt drummer Rob Klerkx.

Groothedde werkt met onder andere Nick & Simon, onder meer op hun nieuwe album Sterker, en stond hen als producer bij in het tweede seizoen van The Voice Of Holland. "Ik doe natuurlijk veel dingen die echt gericht zijn op de radio", zegt hij. "De nummers van Moke probeer ik ook die touch mee te geven. Die touch zit 'm in de structuren van de nummers."

"Ik denk dat daar, zonder het karakter van de band aan te tasten, best wat winst te behalen valt. Ook hebben we ons iets meer gericht op de vocalen: meer koortjes, meer catchy hooks." Moke kon de hulp van Groothedde goed gebruiken. "Het klinkt gewoon anders", zegt Maginn. "Dat hadden we nodig."

"Het is belangrijk voor een band om steeds weer iets anders te kunnen doen, om het fris te houden." Hij denkt dat Moke volwassener is geworden. Gitarist Phil Tilli stelt dat het nieuwe album zeker kenmerken van de eerste twee platen draagt, maar dat de band ook een nieuwe kant van zichzelf laat horen.


"Misschien dat de samenwerking met Gordon Groothedde een soort nieuwe fase inluidt", aldus Tilli. Moke verscheen in 2007 ten tonele met album Shorland. Twee jaar eerder had voormalig Supersub-frontman Felix Maginn besloten om een nieuwe band te beginnen en van die beslissing heeft hij nog altijd geen spijt.

"Als je op mijn leeftijd nog in een popbandje speelt, blijf je een soort kind. Dat houden we graag vast: het houdt ons jong." Na The Long & Dangerous Sea uit 2009 is Collider het derde studioalbum van Moke, de plaat die de groep maakte met Het Metropole Orkest in 2010 niet meegerekend.

Spontaan

"We zijn eigenlijk veel minder voorbereid dan voorheen de studio ingegaan", zegt toetsenist Eddy Steeneken. "Vroeger hadden we alles van tevoren volledig gearrangeerd, maar nu merkten we bij de eerste sessie dat het eigenlijk heel leuk is om het spontaan in de studio in te vullen."

Was debuutalbum Shorland nog echt Maginns album, in de loop der jaren hebben de andere bandleden steeds meer invloed gekregen op het eindproduct. "Vanaf het tweede album is het veel meer een organisch gebeuren geworden", vertelt Steeneken.

Ondertonen

"Vooral Rob en ik zijn veel meer gaan arrangeren en meeschrijven." De muziek van Moke behoudt de kenmerkende zware kant, aldus Maginn. "Het klinkt wel poppy, maar als je er echt induikt zie je dat het veel donkere ondertonen heeft."

"Door de veranderende wisselwerking binnen de band heeft de muziek een andere draai gekregen", vervolgt Maginn over het album Collider. "Voor mij is het gewoon minder eenzijdig, omdat het juist niet allemaal van mij af komt."