AMSTERDAM - Autoriteiten in Oeganda hebben radiostations verboden nog langer een protestsong te draaien die de problemen in de hoofdstad Kampala aan de kaak stelt.

Dat meldt Human Rights Network for Journalists.

Het liedje Tugambire Ku Jennifer van de populaire lokale artiest Bobi Wine staat op de zwarte lijst, omdat het kritiek uit aan het adres van politica Jennifer Musisi, het hoofd van de gezaghebbende Kampala Capital City Authority (KCCA).

In het nummer spreekt de zanger Musisi aan over de toename van geweld in Kampala onder haar bewind. Mediawaakhond UCC zou klachten hebben gehad over het liedje in kwestie, omdat het beledigend zou zijn en dus ongeschikt om te worden afgespeeld in de ether.

Meningsuiting

UCC beweert dat het liedje in ieder geval niet gedraaid mag worden zolang de organisatie zich niet heeft uitgesproken over de inhoud ervan. Dit zou in strijd zijn met de Oegandese grondwet, waarin vrijheid van meningsuiting is vastgelegd. In 2009 sloot de UCC een vijftal radiostations die kritisch waren op de overheid.

Overigens heeft Bobi Wine, die eigenlijk Robert Ssentamu Kyagulanyi heet, het wel vaker aan de stok gehad met de lokale autoriteiten. Zo sloeg hij de reggaemuzikant Bebe Cool in 2009 het ziekenhuis in tijdens een concert en in datzelfde jaar werd hij opgepakt voor een bouwwerk waarvoor hij geen toestemming van de gemeente had.