AMSTERDAM - Met Centipe HZ is het aan de band Animal Collective om de status als één van de belangrijkste experimentele acts van nu vast te houden. "We moesten alles wel omgooien", zegt de band tegen NU.nl.

"Animal Collective is a band created by/for/on the internet", schreef het Amerikaanse blog Hipster Runoff ooit. En hoewel satirisch, zit er voor sommige mensen een kern van waarheid in. Naar de buitenwereld toe straalt Animal Collective in alles uit een band van deze tijd te zijn: een van het internet. "Ik baal er een beetje van dat veel mensen ons zo zien", vertelt Brian Weitz.

"Eigenlijk zijn we het tegenovergestelde van een internetband, wat dat ook moge zijn", stelt hij. "Wanneer wij een plaat af hebben, willen we die op vinyl in de winkel zien liggen. Wat dat betreft zijn we eigenlijk gewoon heel erg van de oude stempel. Als ik een cd koop, wil ik dat ik die kan vasthouden."

"Daarom is het voor ons ook belangrijk om echt cd’s uit te brengen. Zelfs als we veel materiaal al tijdens een voorgaande tournee hebben gespeeld. Een methode waar we nu overigens van zijn afgeweken." Voor Centipede HZ koos Animal Collective namelijk voor een werkwijze die veel weg heeft van de manier waarop een traditionele band te werk gaat.

Niets

Waar het materiaal van voorganger Merriweather Post Pavillion al ruim voor de release live gespeeld werd, zijn veel nummers nu helemaal nieuw. "We hebben ervoor gekozen om echt naar een tour toe te werken en met bijna niets te beginnen", aldus Weitz. En dus maakte de band zijn vorige tournee netjes af.

Dit om vervolgens gezamenlijk de studio in te duiken en aldaar aan nieuwe nummers te werken. Veel elementen zijn dan wel al getest, maar af is het allesbehalve. "Qua opnames zat het verschil hem nu vooral in Noah Lennox, die weer live wilde drummen. Uiteindelijk heeft hij nagenoeg alles dat een traditioneel drumstel heeft verbouwd. Dat leverde interessante geluiden op."

Uitpakken

Hoewel het bij Animal Collective dus altijd maar de vraag is wat je voor je kiezen krijgt, lijkt de band zich steeds meer aan te passen aan de dankzij Merriweather Post Pavillion verkregen faam. "Het is voor ons nu vooral interessant om te kijken naar het visuele aspect van de show. De laatste tournee was redelijk basic, maar nu gaan we echt uitpakken."

"Juist omdat de nummers op Centipede HZ live zijn ingespeeld, is de drang minder groot om live heel veel te gaan aanpassen. Ik denk dat we langzamerhand op een punt belanden waarop we het interessant vinden om een bepaalde dwarsdoorsnede van onze discografie te spelen. Van sommige platen heb ik ook nu pas het gevoel dat ik ze echt begrijp. Dat is voor de show een erg goede zaak."