AMSTERDAM - Terwijl Lady Gaga er in haar videoclips altijd een kille esthetiek op na houdt en haar mediaoptredens aan performancekunst grenzen, gunt de popster tijdens haar concert in Amsterdam een kijkje achter het masker.

Stefani Germanotta alias Lady Gaga was reeds eerder in ons land te zien, maar met de twee achtereenvolgende concerten in de Amsterdamse Ziggo Dome tijdens haar huidige Born This Way Ball-tournee zet ze haar grootste shows in Nederland neer. Overigens zijn geen van beide optredens in de Ziggo Dome uitverkocht, maar druk is het wel.

En dat is ook niet zo gek met twee nummer 1-albums en een dozijn aan hits binnen nog geen vier jaar tijd. Bovendien is het voorprogramma van Lady Gaga ook al zeer de moeite van het bekijken waard, namelijk de Britse hardrockband The Darkness. Op papier wellicht een opmerkelijke combinatie, maar beide acts bevatten een eigenzinnig karakter.

Derhalve mag The Darkness, vooral bekend van de singles I Believe In A Thing Called Love, Christmas Time (Don’t Let The Bells End) en Love Is Only A Feeling, ook zeker niet ongenoemd blijven. Deze zomer verscheen nog het nieuwe album Hot Cakes, al wordt met name het oude materiaal met verve neergezet door de band rondom excentriekeling Justin Hawkins.

Kasteel

De opperexcentriekeling van de avond is toch echt Lady Gaga. Wie anders dan La Gaga heeft dan ook een volledig kasteel op de bühne staan? Enkel violist André Rieu weet dat qua podiumpresentatie te toppen (hij bouwde een Weens slot na), maar binnen het popdomein is Lady Gaga de ongekroonde koningin.

Of in ieder geval de troonopvolgster, want enkele maanden geleden was de echte Queen Of Pop nog te zien in de Ziggo Dome. Madonna verblufte haar fans toen met een hoogstaande audiovisuele show, inclusief spetterende choreografie en fraaie decors. En het moet gezegd worden; daar kan Lady Gaga vooralsnog niet tegenop boksen.

Stokpaardje

Gaga kiest dan ook voor een andere insteek dan haar grote voorbeeld. Geen flitsende multimediaproductie, maar juist meer musical- en theaterelementen. Het stokpaardje van Lady Gaga is uiteraard haar weelderige garderobe, die een midden houdt tussen monsterpakken, sciencefictionkostuums en BDSM-outfits.

De ene keer ziet de zangeres eruit alsof ze is weggelopen uit een Star Wars- of Alien-film, even later rijdt ze op een Harley Davidson over het podium (gebaseerd op de hoesafbeelding van het album Born This Way) en op een ander moment huppelt ze rond in kleding die door fans vervaardigd is en het podium op is gegooid.

Cadeaus

Vooral tijdens het contact met haar fans (die ze liefkozend "monsters" noemt) laat Gaga zich van een menselijke en zelfs zeer kwetsbare kant zien. Ze bekijkt uitgebreid alle cadeaus die ze aangereikt krijgt en belooft de schenkers ervan backstage te ontmoeten voor een kus en een knuffel.

Ze is welhaast aandoenlijk in haar omgang met een drietal fans, die het podium op mogen komen. Twee van de meisjes blijken zusjes, waarin Gaga veel van zichzelf en haar jongere zus zegt te herkennen. Het is een rustpunt in de anderzijds wat hectische show, met diens vele visuele prikkels. Een moment van bezinning tijdens een circus van krankzinnigheid.

Playback

Bovendien is dit het moment waarop Gaga’s talenten als een muzikant echt komen bovendrijven. Anders dan Madonna playbackt Lady Gaga aanzienlijk minder in haar show, wat gezien de bevlogen choreografie best een prestatie mag heten. Vocaal staat ze haar mannetje, hoewel haar begeleidingsband is weggemoffeld in de kasteelmuren.

Het zijn dan ook niet de heftige danceuitvoeringen van hits als Judas, Bad Romance, Just Dance of Telephone die de meest indruk maken. Juist een intieme pianoversie van Hair, voorafgegaan door een persoonlijk verhaal van Lady Gaga, voorziet deze show van een emotionele lading. Ironisch genoeg vooral in haar ongekunstelde uitingen een ware kunstenares.

Bekijk lezersfoto's van het concert op NUfoto