AMSTERDAM - Na een writersblock, een verbroken relatie en een traumatisch ongeluk kwam voor Mika de ommekeer. "Mijn vorige album miste urgentie, omdat ik een gebroken hart had", aldus Mika.

"Toen ik verliefd werd, schreef ik weer songs die je bij de strot pakken, dat hoor je op The Origin Of Love", zegt de Brits-Libanese zanger over zijn derde album. Hoewel hij van debuutalbum Life In Cartoon Motion zes miljoen stuks verkocht, was opvolger The Boy Who Knew Too Much een relatieve flop. Iets dat de flamboyante zanger terdege beseft.

"Ten tijde van mijn tweede album had ik liefdesverdriet", legt hij uit. "Die plaat heeft niet de urgentie van mijn debuut en deze plaat. Ik schrijf nu eenmaal betere songs als ik verliefd ben." Volgens Mika zorgt verliefdheid ervoor dat schrijven vanzelf gaat.

"Meestal moet ik hard werken voor mijn muziek, maar de nummers die echt goed zijn, komen vanzelf. Het is als overgeven: het gebeurt vanzelf, je hoeft er niets voor te doen." In de periode ervoor kreeg de zanger naar eigen zeggen weinig op papier.

"Anderhalf jaar kon ik geen nummer schrijven, ik had een verschrikkelijk writersblock. Ik wist dat mijn derde album echt goed moest worden en weer net zo fris moest klinken als mijn debuut." Schrijven ging niet, maar ook zijn persoonlijke leven liep niet soepel.

"Mijn relatie ging op een vervelende manier uit en mijn zus viel voor mijn ogen uit een raam en lag maandenlang in het ziekenhuis. Het was verschrikkelijk." Een paar maanden van ziekenbezoek gingen voorbij. "Ik ontmoette een nieuwe man waar ik enorm verliefd op werd en begon weer te leven", vertelt hij.

Adrenaline

"De adrenaline spoot door mijn aderen en al snel kwam het eerste nummer The Origin Of Love." Mika wist niet hoe gauw hij zijn koffers moest pakken om naar producer Nick Littlemore van Empire Of The Sun in Montreal te vliegen. Iets dat zijn zus hem niet in dank afnam.

"Ze haatte me omdat ik zeven maanden in Montreal bleef om het album te maken, terwijl zij me nodig had. Gelukkig praten we nu weer met elkaar en gaat het goed met haar", lacht Mika. Celebrate is de eerste single van The Origin Of Love en ligt qua sound in het verlengde van het succesvolle debuutalbum.