AMSTERDAM - De Amerikaanse gitaarvirtuoos Steve Vai komt graag naar Nederland en een van de redenen is de radio. "Amerikaanse popradio is zo anders dan in Nederland."

De 52-jarige Vai is vooral onder de indruk van het soort muziek waar hij nog naar kan luisteren in de auto. "Bij jullie kan ik luisteren naar Michael Jackson, Tom Waits, Frank Zappa… Er is zoveel diversiteit. Dat is niet het geval in Amerika."

Voor rockstations, het straatje waar Vai in zit, zijn het volgens hem ook zware tijden in zijn thuisland. 

"Die verdwijnen één voor één. Voor mij maakt het niet uit. Daarop is vooral pop/rock te horen en dat maak ik niet. Natuurlijk ben ik wel van mening dat mijn muziek gedraaid moet worden", lacht hij.

Naast het feit dat hij in de band van David Lee Roth en Whitesnake heeft gespeeld in de jaren tachtig, is de muzikant vooral bekend om zijn instrumentale solowerk. Bij het maken van deze muziek voelt hij zich veel meer op zijn gemak dan wat er op de radio voorbij komt.

Tijdsverspilling

"Ik kan best van popmuziek genieten, maar het is toch een spel en het is een wereldje waar ik me niet onderdeel van voel. En wat is een hitsong? Het verandert steeds weer. Ik zelf ben niet goed in het schrijven van een hit, ik wil het niet doen en het is tijdsverspilling voor mij."

Zijn nieuwste soloalbum The Story Of Light, het eerste in zeven jaar, heeft tot Vai’s verassing wel de Amerikaanse album top 200 gehaald. Het is echter niet iets waar hij zich druk om maakt. "Ik ben het beste in wat ik nu doe. Ik kan niet schrijven binnen een bepaald format. Als ik dat wel zou gaan doen, zou dat respectloos zijn tegenover mijn fans."

Trilogie

The Story Of Light is onderdeel van een groter geheel. Het album is het tweede van een trilogie (het eerste deel is Real Illusions uit 2005), waarbij de luisteraar op basis van melodie en emotie een verhaal voorgeschoteld krijgt. "Om het verhaal te begrijpen, moet je wel de uitleg in het boekje van het album hebben", legt Vai uit. "Daarnaast is het vooral een hulpmiddel voor mij om de nummers te schrijven, om op basis van karaktereigenschappen die in het verhaal voorkomen, met iets te komen."

Het sluitstuk van de trilogie laat wel op zich wachten. "Het was in principe de bedoeling om van deze cd een ‘normale’ te maken met alleen bas, gitaar en drums. Dat wordt nu zeer waarschijnlijk het volgende album."

Amsterdam

Een van de weinige tracks met zang is No More Amsterdam, een nummer waarin het hoofdpersonage reflecteert op het heden en verleden. De gitarist was in de eerste instantie bezorgd over de titel. "De tekst is geschreven door een goede vriendin van mij. Toen ze met deze titel kwam, twijfelde ik erover, omdat Nederland speciaal voor mij is. Ik wilde niet dat men dacht dat het nummer over drugs en alcohol zou gaan, want dat is niet het geval."

Na advies van een Nederlandse vriend besloot Vai de track alsnog No More Amsterdam te noemen. "Ik heb inmiddels wel rare vragen erover gekregen", zegt hij. "'Betekent dit dat je niet meer naar Nederland komt?' Dat is wel idioot. Daar heeft het helemaal niks mee te maken."


Steve Vai staat 16 november in 013, Tilburg.