AMSTERDAM - Nederland staat op de twaalfde plek van de landen waar auteursrechtelijk beschermde muziek het meest gedownload wordt. De Britse zangeres Birdy blijkt favoriet van de Nederlandse downloaders.

Dat meldt BBC op basis van gegevens die Musicmetric verzameld heeft.

Met ruim 6,6 miljoen gedeelde muziekbestanden neemt Nederland de twaalfde positie in van landen waar 'illegaal' downloaden hoogtij viert. De VS staat met afstand bovenaan met bijna 97 miljoen gedeelde bestanden, gevolgd door Groot-Brittannië met dik 43 miljoen gedeelde bestanden.

De top 5 wordt compleet gemaakt door Italië (33 miljoen gedeelde bestanden), Canada (24 miljoen) en Brazilië (bijna 20 miljoen). Nederland is na België het kleinste land uit deze top 20, dat met 3,9 miljoen gedeelde bestanden op de twintigste plek staat in de lijst.

Zangeres Birdy, die onlangs nog in Amsterdam was voor een concert, is de meest illegaal gedownloade artiest onder Nederlandse gebruikers van torrentsites. In de VS is dat rapper Drake en in Groot-Brittannië singer-songwriter Ed Sheeran. De in Nederland onbekende Billy Van blijkt het populairst in Brazilië, India, Griekenland en Roemenië.