AMSTERDAM - Een Amerikaanse rechter heeft een aanklacht die de rockband The Velvet Underground indiende tegen de erven van popartkunstenaar Andy Warhol over het auteursrecht van een albumhoes verworpen.

Dat meldt BBC.

De voormalige leden van The Velvet Underground hadden de Andy Warhol Foundation aangeklaagd voor het gebruik van de afbeelding van de banaan op het album The Velvet Underground & Nico uit 1967. De band beweerde het alleenrecht op de afbeelding te hebben.

Een rechter in Manhattan heeft de zaak geseponeerd omdat de band geen copyrights aan de door Warhol vervaardigde afbeelding kan ontlenen. Bovendien is het werk nooit beschermd onder de Amerikaanse auteursrechtenwet en behoort het inmiddels tot het publieke domein. De band gaat hiertegen in verweer.

Wel kan The Velvet Underground de iconische schildering van een banaan nog als handelsmerk claimen. De leden van The Velvet Underground vinden dat de prent sterke associaties heeft met het album uit 1967 en willen daarom niet dat de Andy Warhol Foundation replica’s van de afbeelding verkoopt.

Betaald

Het Amerikaanse tijdschrift Billboard weerlegde eerder de claim van de band en beweerde dat platenmaatschappij MGM Records destijds zowel Warhol als The Velvet Underground betaald heeft voor het gebruik van de banaan op de albumhoes. In dat geval zou Universal Music de rechten op de afbeelding bezitten.

Andy Warhol was de manager van The Velvet Underground ten tijde van de release van dit debuutalbum. Zanger Lou Reed was echter ontevreden over Warhol en ontsloeg hem kort na het verschijnen van de plaat. De hoesfoto van het album is vaak gepersifleerd door andere artiesten, waaronder The Dandy Warhols en Chris Rea.