AMSTERDAM - De Amerikaanse muzikant Robert Cray heeft in de loop der jaren vijf Grammy’s gewonnen en meer dan tien platen in de schappen liggen, maar het doet hem niet zoveel. "Ik hoef geen superster te worden", zegt hij tegen NU.nl.

"Het is mooi zo", vindt Cray, die we vooral kennen van de hit Right Next Door. Na enkele minuten een gesprek aan te gaan met Cray, kun je weinig anders doen dan constateren dat hij een bovengemiddeld gelukkig mens is. Zo gelukkig zelfs, dat hij er moeite mee heeft om muziek te maken in het genre dat hem het dichtst bij het hart staat: de blues.

"Ik heb een prachtig huis, ben gelukkig getrouwd en alles gaat mij voor de wind", vertelt Cray. "Daarom kan ik nu geen blues meer maken zoals het wellicht oorspronkelijk bedoeld is. Ik heb geen hartzeer, niemand werkt mij tegen en mentaal ben ik helemaal in balans."

Een blik op de biografie van Cray geeft dan ook weinig reden tot twijfel. Sinds hij koos voor een carrière in de muziekwereld heeft hij niet alleen furore gemaakt met zijn succesvolle platen, maar is hij bevriend geraakt met grote muzikanten als Eric Clapton en zijn er twee Fender Stratocaster-gitaren naar hem vernoemd.

Ellende

Niet geheel verrassend dus dat het zestiende album van Cray de titel Nothin But Love heeft meegekregen. Maar toch staat de plaat niet volledig in het teken van geluk en zaligheid. De zanger vond verdriet in zijn omgeving, maar ook in de VS in het algemeen. "Ik hoef de straat niet uit om ellende tegen te komen", vertelt hij.

Robert Cray - Right Next Door (Because Of Me) (1986)

"Nu ik zelf maar zeer weinig te klagen heb, is het logisch dat ik voor inspiratie beland op plaatsen die een stukje verder van mij afstaan. Dat kan een buurman zijn die het zwaar heeft door de crisis, maar ook een familielid die in een relationele crisis zit. Wat dat betreft is dit meer een beschouwend album."

Menens

"Dat betekent echter niet dat de muziek mij niet aan het hart gaat. Alle teksten op Nothin But Love zijn menens." Cray verwacht niet dat het nieuwe album hem gaat katapulteren tot een artiest die het ook in de reguliere hitlijsten goed doet en zit daar ook helemaal niet op te wachten.

Robert Cray - Don't Be Afraid Of The Dark (1991)

De cyclus waarin hij zich nu bevindt, is goed genoeg. "Ik wil gewoon spelen, een plaat schrijven en uitbrengen, en weer spelen. Dit is goed genoeg. Zelfs dit is al meer dan genoeg. In de loop der jaren ben ik gaan begrijpen waarom sommige artiesten alsmaar meer en meer willen, maar uit dat hout ben ik niet gesneden."

"Zolang ik en mijn muzikanten met elkaar kunnen werken, ben ik en tevreden man. Bovendien houd ik er helemaal niet van om alleen maar op pad te zijn. Daarvoor is mijn familie te belangrijk. Ik wil schrijven, spelen en vooral het gevoel hebben dat de mooiste schat zich in mijn huis herbergt. Dat is nu ook zo gelukkig."