BAARN - Drie jaar geleden brak Adam Young alias Owl City wereldwijd door met Fireflies. Inmiddels is het slaapkamerproject uitgegroeid tot een volwaardige popact. "Ik denk dat mijn platenlabel eindelijk blij is", vertelt Young aan NU.nl.

Tot voor kort was hij een beetje de vreemde eend in de bijt bij de grote platenmaatschappij Universal. Owl City had dan wel een monsterhit op zak, maar in principe was hij vooral de onbegrepen singer-songwriter. "Ik wilde veel te veel moeilijke dingen in mijn liedjes verwerken", vertelt hij. "Dat heb ik nu een beetje losgelaten."


Toch komt de complexere kant van Young af en toe nog naar boven op zijn nieuwe plaat, zoals op Embers. "There were nights full of nightmares and I dreaded closing my eyes", zingt hij daarop. "Dat nummer gaat over slechte nachtmerries. Een deel van mijn nachtmerries is zo verschrikkelijk dat ik ze opgedeeld heb in twee categorieën."

Het liedje grijpt terug op een aantal van zijn ergste ervaringen. "Ik vermoordde familieleden in mijn slaap", onthult hij. "Probeer je maar eens voor te stellen hoe je dan wakker wordt; dat is echt niet prettig. Gisteren werd ik belaagd door een grote groep insecten. Een peulenschilletje, als je weet dat het ook veel erger kan."

Psychiater

"Ik heb nog nooit een psychiater bezocht", zegt Young, die daarmee de vraag of een dergelijke droom geen serieus probleem is, wegwuift. Hij heeft er overduidelijk moeite mee om dergelijke zaken te bespreken met anderen. Oogcontact wordt angstvallig vermeden en antwoorden zijn doorgaans niet langer dan een handvol woorden.

Owl City - Fireflies (2009)"Muziek is wat dat betreft een uitstekende therapie. De laatste tijd zijn de nachtmerries ook een stuk minder intens, gelukkig. De teksten op mijn nieuwe plaat The Midsummer Station zijn ook direct een stuk luchtiger (dan op de voorganger, red), deze plaat is meer pop dan Owl City ooit was."

Onschuldig

De afgelopen jaren bracht Young onder talloze aliassen muziek uit en werkte hij met een scala aan verschillende muzikanten. Momenteel scoort hij een grote hit met Carly Rae Jepsen. "Ik wil niet zeggen dat ze heel naïef is, maar onschuldig is ze zeker", zegt Young over de samenwerking.

Het zegt veel over waar hij zich op het moment muzikaal goed bij voelt. "Toen ik tekende bij Universal was ik eigenlijk helemaal niet bezig met popmuziek en wat scoort en wat niet. Misschien verzette ik mij er ook wel tegen, maar gelukkig hadden we besproken dat niemand zich met de muziek mocht bemoeien."

Aangetrokken

"Nu ben ik twee platen verder en voel ik mij ineens veel meer aangetrokken tot echte pop", legt de gelovige zanger uit. "Daarom heb ik voor dit album veel verschillende producers opgezocht en ben ik met verschillende schrijvers gaan werken."

Owl City & Carly Rae Jepsen - Good Time (2012)"Dat maakt de nummers niet zo zeer minder persoonlijk, denk ik, omdat je in zo’n situatie al snel een band met elkaar opbouwt. Uiteindelijk zal dit een belangrijke stap zijn in mijn carrière. De zijprojecten zijn nu niet meer nodig: alles past in Owl City en zo hoort het. Of de popkant je nu aanspreekt of niet."