RIJSWIJK - Het was even slikken voor Ilse DeLange toen ze pas haar nieuwe album voor het eerst aan een select groepje fans liet horen.

"Bij sommige liedjes moest ik toch even heel erg naar de grond kijken, om maar aan iets anders te denken", vertelt de zangeres aan Spits.

DeLanges vader overleed onlangs en een aantal nummers op de nieuwe plaat, Eye of the Hurricane, gaat over hem. "De meeste tranen heb ik al in de studio laten vloeien, dus het ergste is er nu wel uit. Maar soms moest ik mezelf toch even dwingen om de lampen te gaan tellen ofzo."

DeLange keerde terug uit Amerika toen bleek dat haar zieke vader niet meer beter zou worden. Ze besloot de stijl van het album 'organischer' te maken, nieuwe liedjes te schrijven en de muziek met haar eigen live band op te nemen. Dit maakte de opnames een 'stuk intenser'.

Jeugdherinneringen

Het is geen depressieve plaat geworden, zegt DeLange. "Met vrolijke jeugdherinneringen en veel uptempo liedjes." Ze verwacht dat ze het bij haar concert in het Gelredome van 14 september wel droog zal houden. "Maar als het toch gebeurt, laat het dan maar gewoon gebeuren."