DEN HAAG - Het Malieveld is in geen veertien jaar gebruikt voor grootschalige popconcerten. Nadat The Rolling Stones er in 1998 voor het laatst een megashow gaf, zette Coldplay donderdagavond die vergeten traditie voort.

Het is de derde keer in vijftien maanden tijd dat Coldplay Nederland aandoet; in juni 2011 was de band afsluiter van de eerste dag van popfestival Pinkpop, in december van dat jaar waren Chris Martin en consorten te zien in het voor hun relatief kleine Ahoy in Rotterdam en ditmaal geeft Coldplay zijn grootste optreden ooit op Nederlandse bodem.

Met circa 65.000 bezoekers is het tevens een van de grootste popconcerten ooit in Nederland, zoals Martin aan het begin van het concert opmerkt. De immense videoschermen die boven het podium hangen zijn dan ook geen overbodige luxe, want halverwege het veld is de band amper meer waarneembaar voor de toeschouwers.

Coldplay slaagt er dan ook niet helemaal in het volledige publiek mee te krijgen met al zijn nummers. Een vernuftig hulpmiddel om de publieksparticipatie in de hand te werken is een speciale armband die het publiek bij binnenkomst uitgereikt krijgt en welke oplicht tijdens bepaalde nummers. In Ahoy maakte Coldplay hier reeds gebruik van.

Vuurwerk

Na het muzikale thema uit de speelfilmreeks Back To The Future start Coldplay zijn show – letterlijk en figuurlijk – met vuurwerk. De imposante opening tijdens Mylo Xyloto, het titelnummer van het meest recente album van de Britten, is geheel in stijl met de rest van het concert. Zelfs achterop het veld is het spektakel indrukwekkend.

Los van de omvang van het concert en het feit dat Coldplay telkens een inspirerend en bewonderenswaardig schouwspel neerzet waar de band ook maar optreedt, zien trouwe fans wel al minstens voor de derde keer min of meer dezelfde show met een vrijwel identieke setlist. Niet dat het er daarom minder op wordt.

Ontroeren

Zelfs bij de derde keer binnen krap anderhalf jaar tijd slaagt Coldplay erin zijn publiek te amuseren, te ontroeren en mee te laten brullen met zijn over de gehele breedte bijna louter voortreffelijke songmateriaal. Net als tijdens eerdere optredens overigens met het beste werk (In My Place, The Scientist, Yellow) in de eerste helft.

De enige echte verrassing komt aan het einde van het inmiddels tien jaar oude Warning Sign, waarbij Coldplay aan het slot de Nederlandstalige popklassieker O, O, Den Haag van Harry Klorkestein (pseudoniem van Klein Orkest-zanger Harrie Jekkers) vastplakt. Een schaars momentje van spontaniteit in een anderzijds zwaar geregisseerde podiumopvoering.