AMSTERDAM - De progrockbands Genesis, Pink Floyd, Rush en Yes zijn allen onderscheiden tijdens de eerste editie van de Progressive Music Awards.

Dat meldt BBC.

Genesis-oprichters Mike Rutherford en Tony Banks kregen een prijs voor het volledige oeuvre van de band, waarvan ook Peter Gabriel en Phil Collins deel uitmaakten. De Britse band Pink Floyd en het Canadese trio Rush vielen eveneens in de prijzen.

Voormalig Yes-toetsenist Rick Wakeman werd zelfs uitgeroepen tot "Prog God", met de gelijknamige award. Drummer Carl Palmer, van onder meer Asia, Atomic Rooster en Emerson Lake & Palmer, werd bekroond tot meest virtuoze muzikant en Steve Wilson van Porcupine Tree tot meest grensverleggende artiest.

Het is de eerste keer dat de Progressive Music Awards georganiseerd werden. Initiatiefnemer is het Britse muziekblad Prog Magazine, dat in 2009 werd opgericht. "Deze awards zaten er al lang aan te komen", aldus redacteur Jerry Ewing, die vindt dat artiesten uit het progrockgenre eens in het zonnetje gezet moesten worden.