AMSTERDAM - In zijn huis in Flowery Brach, Georgia is zanger en liedjesschrijver Joe South overleden na een hartaanval. Hij is vooral bekend van zijn hit Games People Play, maar schreef ook hits voor anderen.

Muziekblad Billboard meldt zijn overlijden.

Joe South werd op 28 februari 1940 geboren in Atlanta, Georgia als Joseph Souter. Reeds op achttienjarige leeftijd scoorde hij zijn eerste hit met The Purple People Eater Meets The Witch Doctor, een cover van The Big Bopper. Later ging hij zelf liedjes schrijven.

Daar had hij veel succes mee, want al gauw namen Gene Vincent, Paul Revere & The Raiders, Brook Benton en Deep Purple zijn composities op. Zijn eigen hit Games People Play leverde South een Grammy Award op voor beste lied van het jaar en het werd in 1994 opnieuw een wereldhit in een cover van de reggaeband Inner Circle.

Joe South - Games People Play (1969)Soulzanger Willie Hightower nam zijn liedje Walk A Mile In My Shoes in 1970 op, dat vervolgens gecoverd werd door onder meer Elvis Presley, Bryan Ferry en De Dijk. Een andere succesvolle compositie van zijn hand is Rose Garden, een wereldwijde countryhit voor Lynn Anderson in 1971.

Kort hierna trok South zich terug uit de muziekindustrie, nadat zijn broer in datzelfde jaar zelfmoord pleegde. In 1975 nam Joe South nog één album op, alvorens voorgoed uit de spotlichten te stappen. Diverse liedjes van South werden in latere decennia opnieuw hits. Zo scoorde Kula Shaker met Hush en Kon Kan met I Beg Your Pardon.

Lynn Anderson - Rose Garden (Live, 1973)