AMSTERDAM - Het beginnen met werken aan het nieuwe album Come Of Age was een zware bevalling voor de Britse band The Vaccines. "Ons energiepeil was ontzettend laag", zegt gitarist Freddie Cowan tegen NU.nl.

"Creatief gezien hadden we de energie nog wel, maar lichamelijk niet", bekent Cowan, die het gebrek aan energie wijdt aan het vele optreden dat The Vaccines deed na het succes van zijn eerste album, What Did You Expect From The Vaccines? uit 2011. "We waren nooit thuis. Ik ben een jaar vrijwel nooit in mijn appartement geweest dat ik wel moest blijven huren."

"Daarom denk ik er over na om weer bij mijn ouders te gaan wonen", zegt hij. Ondanks het gebrek aan energie besloot de band er toch geen gras over te laten groeien en slechts anderhalf jaar na het debuut ligt een nieuw album in de winkel. De sleutel tot het hervinden van energie om deze opvolger toch op te nemen lagt in handen van de Britse sterproducer Ethan Johns.

Hij is bekend van zijn werk met onder meer Kings Of Leon en Ray Lamontagne. "We vonden het een hele eer om met hem te werken, want we houden van zijn werk", aldus Cowan. "Het is een heel verschil om met hem aan de slag te gaan. Als je alleen bent en twaalf uur lang gitaar speelt leer je nog steeds niet wat Ethan ons heeft geleerd. Wat een eer."

Aanzetjes

Honderdvijftig nummers werden er door band geschreven om tot Come Of Age te komen. "Zoveel ideeën gonsden er door ons hoofd", verklaart Cowan. "Echt waar. Niet dat we ze allemaal afgemaakt hebben, hoor. Toch kun je niet zomaar zeggen dat er goede en slechte aanzetjes waren."

The Vaccines - No Hope (2012)

"Ze hadden allemaal het album kunnen halen, vind ik. Het gaat niet om goed of slecht, het gaat om wat goed voelt en wat zo natuurlijk mogelijk voelt." Producer Johns ging niet door de hele stapel aanzetjes heen, zegt Cowan. "Dat is niet echt zijn stijl, hij luistert zeker niet naar alles."

"Ethan hoort bij de beste mensen uit de muziekindustrie, hij heeft een betere band van ons gemaakt. Ons geleerd om beter samen te spelen, maar dan niet door allerlei technische zaken aan ons uitleggen. Het is veel mysterieuzer dan dat, ik kan het bijna niet uitleggen."

Begrijpen

Dat The Vaccines in 2011 zo succesvol werd en sindsdien de wereld rondtrekt om op te treden heeft de bandleden wijzer gemaakt. "Maar hoe meer je weet, hoe minder, dat is echt waar", beseft Cowan. "Want er is zoveel dat we nog niet begrijpen. Als je bovendien eenmaal iets van je lijstje afstreept heeft het niet meer dezelfde betekenis."

"Ja, we hebben in grote stadions gespeeld met andere bands en weten nu hoe dat voelt", zegt de gitarist over reizen naar landen als Japan en Australië. "Maar die grootte van het succes is niet meer zo belangrijk voor ons. We kijken naar andere doelen om te bereiken, tegenwoordig. Doelen die veel meer innerlijk te maken hebben."


The Vaccines staat op 17 oktober op in Paradiso, Amsterdam.