AMSTERDAM - In een kelder in Groot-Brittannië zijn ruim vijftig jaar oude opnames opgedoken van Rory Storm and The Hurricanes, de eerste band van rockdrummer en later Beatles-lid Ringo Starr.

Dat meldt BBC.

De opnames werden gevonden in het huis van de zus van de reeds in 1972 overleden frontman. De geluidsbanden bevatten opnames gemaakt in de Jive Club, nabij Liverpool, en in het huis van Rory Storm. De band bracht in zijn bestaan nooit een album uit.

Starr voegde zich in 1959 op achttienjarige leeftijd bij Rory Storm and The Hurricanes, maar werd na enige tijd door manager Brian Epstein benaderd om voor The Beatles auditie te doen. Epstein produceerde tevens één van de handvol singles die de groep uitbracht, maar deze was weinig succesvol.

Concurrentie

Hoewel de band nooit de hitlijsten bereikte, wordt Rory Storm and The Hurricanes gezien als een van de belangrijkste bands uit het begin van de Merseybeat-stroming in Liverpool. Storms zus, Iris Caldwell, stelt dat Epstein dat succes heeft afgehouden, omdat hij serieuze concurrentie zou vrezen voor The Beatles.

Na vijftig jaar worden de opnames alsnog uitgebracht. Caldwells zoon is de befaamde drum-‘n’-bassproducer Adam F, die trots is dat de opnames eindelijk het levenslicht zien. "De geluidskwaliteit laat wat te wensen over, maar de geest en rauwheid hintten op een volledige muziekscene die eraan zat te komen", zegt hij.