AMSTERDAM - Het succes van het debuutalbum Tourist History uit 2010 gaf Two Door Cinema Club de gelegenheid om meer te experimenteren op het nieuwe album Beacon.

Dat zegt zanger en songwriter Alex Trimble van het Noord-Ierse trio.

"We hadden ruimte om nieuwe dingen te proberen doordat we meer ervaren zijn en veel hadden gereisd", legt frontman Trimble uit. "Maar financieel ging het ook veel beter. We konden nieuwe instrumenten en nieuwe manieren van componeren uitproberen."

Two Door Cinema club bestaat uit gitarist Sam Halliday, zanger/gitarist Alex Trimble en bassist Kevin Baird en werd opgericht in 2007. De band werkte drie jaar aan het debuutalbum Tourist History, dat na de release in 2010 langzaam een succes werd in veel landen.

"Elke paar weken werden de nummers van Tourist History weer nieuw leven ingeblazen op een andere plek in de wereld", aldus Trimble. "Sommige nummers spelen wij al vijf jaar, maar het is mooi om te zien dat er nog steeds mensen zijn die de nummers ontdekken en mooi vinden. Zo blijven wij het ook leuk vinden om ze te spelen."

Verwerken

Het succes had ook een keerzijde voor Two Door Cinema Club. Het duurde lang voordat het trio tijd kon vrij maken om aan het nieuwe album Beacon te werken. "We wilden al lang nieuwe muziek maken en toen we eenmaal thuis waren, hadden we eindelijk de tijd om alles wat er de afgelopen drie jaar was gebeurd te verwerken."

"Ik merkte dat ik veel gebeurtenissen begon te romantiseren", zegt Trimble. Tijdens het verwerkingsproces kreeg het thema voor het nieuwe album langzaam gestalte. "Ik kwam erachter dat ik streef naar een romantisch ideaalbeeld van mijn leven. Ik zie dat als een baken waar ik naartoe werk. Vandaar dat de plaat Beacon ('Baken') heet."


Two Door Cinema Club staat op 1 maart in HMH, Amsterdam.