AMSTERDAM - Het popfestival Gogbot in Enschede staat dit jaar in het teken van Pussy Riot. Zo komt de Oekraïense activiste Inna Shevchenko met ontbloot bovenlijf een christelijk kruis omzagen.

Dat bevestigt de organisatie.

Vrijdag 7 september staat het vierdaagse popfestival stil bij het gevangenschap van de Russische punkband Pussy Riot. Inna Shevchenko, het boegbeeld van de Oekraïense protestgroep FEMEN, houdt een presentatie en voert een speciale "nog geheime" actie uit. Een cameraploeg uit Wenen filmt het geheel.

Tijdens haar presentatie zaagt Shevchenko een christelijk kruis om met een kettingzaag, uit protest tegen het gevangenschap van de vrouwen van Pussy Riot. Diezelfde dag zijn er optredens van punkformatie Vrouwen Zijn OK, dance-act Killahbeats en van het radicaal militante Suicide Inside uit Wit-Rusland.

Signaal

Gogbot wil met zijn programma rondom de veroordeling van Pussy Riot "het signaal afgegeven dat niets meer heilig is in een land dat zich democratisch noemt en het recht van een kunstenaar beperkt haar werk te kunnen maken en presenteren".

De organisatie van het gratis toegankelijke festival "verklaart zich vanzelfsprekend solidair met het lot dat drie dames uit de punk performance groep Pussy Riot in het dictatoriale Rusland van vandaag de dag ten deel gevallen is". Gogbot vindt dit jaar voor de achtste keer plaats op dertien locaties in Enschede.


Inna Shevchenko zaagt christelijk kruis om in Kiev