AMSTERDAM - In de VS is singer-songwriter Richard Marx al tientallen jaren een grootheid, maar in Nederland had hij slechts een handvol hits. "Ik heb al zoveel doelen bereikt, maar had graag naar Nederland gewild", zegt hij tegen NU.nl.

In Nederland haalde Richard Marx (48) de hitlijst met nummers als Right Here Waiting en Angelia, maar in eigen land is zijn succes al jaren onverminderd groot. Meer dan dertig miljoen albums verkocht hij inmiddels en dertien nummer 1-hits schreef hij bij elkaar. Vooral in de jaren tachtig en negentig domineerde hij de hitparade in zijn land van herkomst.

Met radiohits als Endless Summer Nights en Don't Mean Nothing noteerde hij zelfs een record: zijn eerste zeven singles haalden stuk voor stuk de Amerikaanse Billboard Top 5. In 2004 werd Dance With My Father, een liedje dat Marx schreef voor Luther Vandross, zelfs liedje van het jaar tijdens de Grammy's.

"De grote doelen die ik als jonge muzikant wilde behalen heb ik allemaal gehaald", zegt Marx. "Ik heb sindsdien ook veel in Europa gespeeld, maar nauwelijks in Nederland. Één keer in Amsterdam, in de late jaren tachtig. Daarna ben ik nog wel een paar keer op bezoek geweest om mijn werk te promoten op radio en tv."

Mager

"Het is zonde dat ik zo'n magere connectie heb met Nederland. Ik wil er dolgraag optreden." Het wegblijven van Marx uit Nederland is opvallend, vindt hij zelf. "Want ik heb het hele continent gezien. Meerdere keren zelfs, van Engeland tot Scandinavië. De afgelopen jaren ben ik voor het eerst gaan spelen in landen als Rusland en Finland."

Richard Marx - Right Here Waiting (1989)

"In sommige van die landen kennen ze al mijn werk en in sommige helemaal niet, maar ik heb gemerkt dat muziek universeel is. Zelfs het publiek dat niet Engels sprak leek het leuk te vinden dat ik tussen de nummers door grappen maakte en tegen ze praatte. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor."

Telefoon

"Tegenwoordig houd ik gewoon van het maken van muziek en van het spelen voor mensen", aldus Marx. "Ik vind het heerlijk om liedjes te schrijven en te produceren, voor mezelf en voor anderen. Bovendien houd ik van het schrijven voor films. Weet je, na dertig jaar ben ik gewoon blij dat mijn telefoon af en toe overgaat."

Bescheidenheid is een groot goed voor Marx, die met zijn vrouw, actrice Cynthia Rhodes uit Dirty Dancing, en hun drie zoons in een buitenwijk van Chicago woont. "Gelukkig heb ik altijd mensen om me heen gehad die het nooit zouden accepteren als ik egocentrisch zou worden. Dat zit ook helemaal niet in me."

Doodnerveus

"En ik heb natuurlijk drie zoons die me er aan herinneren dat mijn succes nou ook weer niet zo groot is." Zelfs die zoons zullen onder de indruk zijn geweest toen Marx in 2006 mocht spelen met Ringo Starr en zijn All Star Band. "Ik was doodnerveus", bekent Marx.

Richard Marx - Angelia (1989)

"Maar Ringo gaf me al snel het gevoel dat hij blij was om me aan boord van zijn team te hebben. Het is zo inspirerend om met hem te spelen omdat het hem alleen maar om de lol gaat. Hij speelt nog omdat hij er zoveel plezier in heeft. Hij hoeft niets meer, hij wil het gewoon."