LONDEN - Op zijn nieuwe album grijpt Mark Knopfler terug naar een mindere periode uit zijn leven. "Het is voor mij niet moeilijk om te schrijven over de crisis en zijn effecten. Ik verkeerde zelf ook jaren in een hopeloze situatie", vertelt hij aan NU.nl.

Anno 2012 heeft Knopfler echter weinig te klagen. Wat heet: het gaat hem inmiddels decennialang voor de wind. De zanger maakte als frontman van Dire Straits deel uit van een van de meest succesvolle bands ter wereld en brengt sinds het uiteenvallen van de groep in 1995 succesvol zijn eigen materiaal uit, met nu zijn zevende soloalbum Privateering.

"Het schrijven van songs wordt met de jaren bepaald niet gemakkelijker", aldus Knopfler. "Wel merk ik dat het minder belangrijk voor mij wordt om het bij een en hetzelfde genre te houden. Ik geloof nu dat je verschillende stijlen op een album kunt spelen, zonder dat het grote geheel aangetast wordt."

"Ik heb bovendien geen zin meer om nummers weg te gooien. Tijdens het opnameproces van de laatste platen, zijn er altijd wel een paar liedjes op de plank blijven liggen die net niet goed genoeg waren. Nu heb ik er spijt van dat die nooit uitkomen. Op Privateering wilde ik dat voorkomen en daarom is het uiteindelijk ook een dubbelalbum geworden."

Titel

Maar het meest heuglijke van een nieuwe plaat is dat Knopfler weer uitgebreid op tournee mag, zo vertelt hij. Nadat de zanger Europa vorig jaar nog aandeed met Bob Dylan, komt hij op 14 mei 2013 weer terug. Ditmaal naar de Ziggo Dome in Amsterdam. "De titel van de plaat linkt daar ook wel een beetje naar", zegt hij.

Mark Knopfler - Brothers In Arms (Live, 1996)

"Ik vind het fantastisch om met een band over de wereld te trekken en nieuwe songs te spelen. Privateering (vrijbuiterij, red.) in een zekere zin." Het titelnummer valt dan ook te interpreteren als Knopflers ode aan het team waarmee hij de wereld over reist. Op andere liedjes kiest hij voor een meer nostalgische en bijna zelf pijnigende werkwijze.

Crisis

Zoals op Corned Beef City, waarop hij terugblikt op minder glorieuze tijden. "You don’t ask questions, when there’s nothing in the bank", zingt Knopfler. Op meerdere liedjes refereert hij aan een armoedig bestaan, waarin dubieuze klusjes en verdriet de hoofdrol spelen. "Ik schrijf nu over die periode, omdat de crisis veel mensen bezighoudt."

"En ik het ook niet altijd even breed had, zullen we maar zeggen", vervolgt Knopfler. "Op andere nummers, zoals op Hot Or What, koos ik voor een andere insteek. Het gaat over de band die gokkers met elkaar hebben. Als jij en ik zo een potje gaan golfen en we zetten honderdduizend dollar op de wedstrijd, verwacht geen van ons dat er aan het einde direct zoveel geld overhandigd wordt."

Vertrouwensband

"Het idee dat je het krijgt is genoeg", legt hij uit. "Een dergelijke vertrouwensband is uniek. Gokkers weten dat ze het gewonnen bedrag of goed uiteindelijk zullen krijgen. Maar bestaat diezelfde band tussen verzekeraars, banken, de overheid en zijn klanten of mensen?"

Mark Knopfler - Going Home (Theme From Local Hero) (Live, 2007)"Ik denk het niet en ik vertrouw ze allemaal niet. Dat is toch bizar?", zegt de voormalige Dire Straits-voorman bezorgd. "Je gokmaatje is in deze wereld beter te vertrouwen dan degenen die het land besturen. Uiteindelijk is dat de grootste crisis waarin we verkeren."
 

Mark Knopfler staat op 14 mei 2013 in Ziggo Dome, Amsterdam.