LOS ANGELES - De organisatoren van wat Michael Jackson's afscheidstour had moeten worden, twijfelden al vroeg over Jacksons mentale vermogen.

De hoogste bazen van Anschutz Entertainment Group (AEG) raakten hierdoor al voor de aankondiging van de concertreeks This Is It in paniek.

Dat blijkt uit een uitwisseling van emails en telefonische berichten in handen van de Los Angeles Times.

'Dronken'

"MJ zit dronken en teneergeslagen in zijn hotelkamer opgesloten", schreef muziekpromotor Randy Phillips van AEG vanuit Londen naar zijn baas in Los Angeles, voordat de King of Pop de tour in een persconferentie zou aankondigen.

AEG-president Tim Leiweke schreef direct terug: "Hou je me voor de gek?" Phillips antwoordde: "Ik probeer hem nuchter te krijgen. Ik heb zo hard tegen hem geschreeuwd dat de muren ervan schudden. Hij is emotioneel verlamd en zit vol zelfhaat en twijfel nu het show time is."

Rechtszaken

De 250 pagina's aan berichten zullen waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in twee rechtszaken die volgend jaar voorkomen. Eén is aangespannen door de verzekeraar van AEG, die het bedrijf ervan beschuldigt de show voor 17,5 miljoen dollar te verzekeren door middel van valse verklaringen met betrekking tot Jacko's gezondheid en bereidheid op te treden.

Ook Michaels erfgenamen hebben AEG voor de rechter gesleept. Zij zijn van mening dat het bedrijf de wereldster onder druk heeft gezet om de comeback door te zetten, ondanks indicaties dat hij hier te zwak voor zou zijn.

De advocaten van AEG hebben tegenover Los Angeles Times ontkend dat het bedrijf fout zit. Volgens hen geven de berichten die de krant heeft gepubliceerd een onvolledig beeld weer.