AMSTERDAM - Actrice Carice van Houten heeft vrijdag haar eerste single uitgebracht.

"Ik weet dat mensen zullen zeggen ‘schoenmaker blijf bij je leest’, maar als ik me daardoor laat leiden, heb ik geen leven", vertelt ze aan NU.nl

De videoclip bij Emily, die in première gaat op NU.nl, begint met het commentaar van een journalist die kritiek heeft op zingende actrices. "Het leek me leuk om de vooroordelen die er leven te benoemen en er de spot mee te drijven", verklaart Van Houten.

Emily is afkomstig van See You On The Ice, het debuutalbum van Van Houten dat op 28 september verschijnt. De tekst is geschreven door de actrice, de muziek door gitarist JB Meijers en Go Back To The Zoo-zanger Cas Hieltjes.

Bekijk de clip bij de eerste single van Carice van Houten:

Nummer 1-hit

Van Houten zong al mee met De Dijk en scoorde een nummer 1-hit met Kane, maar zag een zangcarrière eerder niet zitten. "Na die hit wilde ik het niet meteen uitmelken, maar wachten op het juiste moment."

"Daarbij kwam dat ik mezelf niet genoeg vertrouwde. Zingen zat er bij mij altijd in, ik heb de kleinkunstacademie gedaan en als kind meegedaan aan een jeugd-operette , maar daarna heb ik alleen in films gespeeld. Hoe minder ik iets doe, hoe onzekerder ik word."

De actrice zegt te zijn overgehaald door gitarist JB Meijers, die werkte met De Dijk en Acda & De Munnik. "Ik ken hem sinds we samen in de rockmusical Ren Lenny Ren hebben gespeeld. Hij heeft me gestimuleerd."

Liefdjesliedje

Het is de eerste keer dat Van Houten songteksten heeft geschreven. “Ik wilde dat aan anderen overlaten, omdat ik dacht dat ik het niet kon, maar heb besloten om het met vallen opstaan te proberen. Toen ik begon te schrijven aan dit album, wilde ik in eerste instantie heel cliché het perfecte liefdesliedje maken."

Emily is volgens Van Houten het meest 'girly' nummer van het album geworden. "Er staan donkere, sferische, filmische en sensuele nummers op. Het is geen dagboek op muziek geworden, maar er staan wel allemaal verschillende kanten van mij op. Het zijn elf baby’s van verschillende vaders geworden."

Van Houten stort zich op muziek, omdat ze zegt zelf iets te willen maken. "Als acteur ben je ook creatief, maar uiteindelijk eindigt je materiaal in de montagekamer, waar je er geen grip meer op hebt. Ik ben een control freak en heb deze plaat als het ware geregisseerd. Er staat geen noot op waar ik het niet mee eens ben."

Dance-album

Of de actrice ook gaat optreden, weet ze nog niet. "Ik zit er wel serieus over na te denken. Laat mensen eerst maar even wennen aan het idee dat ik een plaat heb uitgebracht."

Een nieuw album sluit Van Houten nu al niet uit. "Misschien ga ik hierna wel een dance-album maken, of juist iets heel minimalistisch. Dit houdt in ieder geval nog niet op."