AMSTERDAM - Dj Tiësto geeft zijn laatste optreden op Nederlandse bodem dit jaar in samenwerking met BNN. "Ik weet niet of ik Nederland ontgroeid ben, maar elke artiest wil de wereld veroveren", zegt Tiësto tegen NU.nl.

Momenteel draait de Nederlandse dj over heel de wereld met zijn tournee Club Life, waarbij hij vrijdag 16 november de HMH in Amsterdam aandoet. Tiësto draait daar vier uur lang.

Omroep BNN verzorgt de voorverkoop. "HMH is niet heel groot, dus het wordt een vrij intieme show", zegt de dj. "Dat is wat nu bij me past."

Tiësto heeft nog geen genoeg van zijn befaamde arenashows, al wil hij naar eigen zeggen "het clubgevoel" terugbrengen met zijn nieuwe reeks concerten. "Ik wil dat de mensen die de show bezoeken zich een ster voelen in plaats van de dj", legt hij uit.

De tegenwoordig in Miami woonachtige Tijs Verwest vindt het een logische ontwikkeling dat hij zo weinig in Nederland te zien is. "Het is niet dat ik bewust niet in Nederland speel, het is eerder omdat het er niet van komt omdat ik met andere dingen bezig ben", aldus Tiësto. "Er zijn zoveel andere uitdagingen wereldwijd."

Pers

Vooral in de VS kent de dancemarkt momenteel een ongekende groei, die we in Europa al in de jaren negentig zagen. "In Amerika is het nu net als Nederland tien jaar geleden hoe de pers met je omgaat. Zo werd ik geïnterviewd door de New York Times. Het grote publiek ontdekt nu pas dance. Alsof je terugstapt in de tijd."

"De media hebben in de VS dance nooit aandacht gegeven op radio en tv. In Nederland hadden we in 2000 bijvoorbeeld TMF, een zender waar veel dance op te horen was, en radioprogramma’s met dance. Pas sinds de komst van Facebook en Twitter hebben Amerikanen het echt ontdekt. Het is daar een soort rebelse muziek, tegen alle ouwe meuk."

Ouder

Volgens Tiësto zijn de bezoekers van zijn shows in de VS dan ook aanzienlijk jonger dan de mensen die hij in Nederland voor zijn draaitafel ziet dansen. "Dat is een groot verschil", merkt hij op. "In Amerika is de gemiddelde bezoeker van mijn shows tussen de 18 en de 25. In Nederland is dat veel ouder."

Ironisch genoeg denkt Tiësto dan ook dat juist het Nederlandse publiek even moet wennen aan zijn huidige draaistijl. De Tiësto-sound van tien jaar geleden gaan fans voorlopig niet meer horen, verzekert hij. "Ik wil gewoon draaien wat ik nu draai en ik ga niet uit nostalgie die oude classics draaien. Dat was toen."

Tiësto staat op 16 november in HMH, Amsterdam. Iedere zaterdagnacht is zijn radioprogramma te horen op 3FM.