WEERT - Het is inmiddels alweer zeventien jaar geleden dat de Canadese zangeres Alanis Morissette doorbrak met het album Jagged Little Pill. "Inmiddels weet ik hoe ik met mijn faam moet omgaan", zegt ze tegen NU.nl.

Toen Jagged Little Pill in 1995 werd uitgebracht, ontketende dat een ongekend succes. Dankzij hits als Ironic en You Oughta Know verkocht Morissette wereldwijd meer dan 33 miljoen exemplaren van de plaat.

"Ik was begin twintig en ik wist nog niet wat ik met mijn succes aan moest", zegt Alanis Morissette er al die jaren later over.

"Ik liet alles maar gebeuren en genoot van alle luxe die het beroemd zijn met zich meebracht. Ongeveer twee jaar later drong pas tot me door dat ik mijn faam kon gebruiken om persoonlijke doelen te behalen." Een van die doelen is het onderhouden van haar nieuwe gezin.

Haar zoon Ever is net twee jaar oud. "Met mijn muziek kan ik voor mijn zoon zorgen en dat is de reden dat ik nog steeds muziek maak en shows speel", legt ze uit. "Die gedachte motiveert me om door te gaan." Door de geboorte van haar zoon werd het nieuwe album Havoc And Bright Lights opgenomen bij Morissette in huis.

Concentreren

Producer Guy Sigsworth (Bjork, Madonna, Seal) werd daar uitgenodigd om aan de plaat te werken. "Hij vond het niet raar. Guy heeft zelf ook kinderen en begreep de noodzaak. Het is wel lastig om je te concentreren met een baby van vijf maanden enkele meters van je vandaan."

Alanis Morissette - Guardian (2012)"Aan de andere kant is het een inspiratiebron geweest voor dit album", vervolgt Morissette. "In Guardian zing ik over mijn rol als beschermer van mijn kind en over het beschermen van mijzelf." Havoc And Bright Lights is desondanks een plaat geworden vol tegenstellingen, zoals ook de titel al doet vermoeden.

Genezen

"Enerzijds heb je verslavingen en de donkere kant van het leven, en daar tegenover staat het genezen en het proces waarin je weer opbloeit en positief om je heen kan kijken", vertelt Morissette over de tweeledigheid van haar eerste nieuwe studioalbum sinds 2008.

In de zeventien jaar na Jagged Little Pill is er volgens Morissette veel veranderd in haar manier van schrijven en het benaderen van haar teksten. "De liedjes van mijn eerste platen zijn erg persoonlijk, omdat ik dacht dat mijn problemen over zouden gaan als ik er over zong", aldus de zangeres.

Therapeutisch

"Maar over problemen zingen is pas de eerste stap. Je kan je problemen en pijn pas helen als je er in het echte leven aan werkt. Kunst is therapeutisch, maar geneest niet", denkt ze. "You Oughta Know gaat over iets waar ik nog steeds mee bezig ben. Ik word vaak emotioneel als ik het live zing."

Alanis Morissette - You Oughta Know (1995)Ondanks die emotionele momenten, voelt Morissette zich eindelijk comfortabel op het podium. "Het heeft een tijd geduurd, maar ik heb mijn draai gevonden. En ik neem mijn zoon mee op tour, dat deden mijn ouders ook bij mij. Ik genoot van iedere minuut en hoop dat Ever dat ook doet."