AMSTERDAM - Iris Kroes, de winnares van de vorige editie van The Voice, Kroes heeft haar eerste album af.

"Veel mensen verwachten dat ik meteen een succesrijk artiest ben, maar ik moet nog beginnen", zegt Kroes in het AD. Het is alweer ruim een half jaar geleden dat de 19-jarige Iris zich The Voice of Holland mocht noemen.

Na lang sleutelen ligt haar debuut, First, dan toch echt in de schappen. "Het duurde simpelweg langer de juiste liedjes bij elkaar te zoeken. Mijn smaak is zo breed: van de 3JS tot Aretha Franklin. Daarbinnen moesten we de juiste koers vinden. Ook heb ik zelf twee nummers geschreven."

Kroes realiseert zich dat het programma slechts een opstapje voor een succesvolle carrière is. "Nu moet ik het zelf doen. Veel mensen verwachten dat ik als winnares meteen een succesrijk artiest ben, maar ik moet nog beginnen."  

Ze vervolgt: "Ik moet reëel zijn. De rode loper ligt echt niet overal voor me uit. Van alle talentenjachtdeelnemers hebben alleen Jim en Jamai veel succes geboekt. Ik moet gewoonweg keihard werken."

Dezelfde Iris

Kroes kan naar eigen zeggen dan ook nog gewoon over straat. "En als ik word nagekeken, heb ik het vaak niet door. Voor mijn gevoel ben ik nog precies dezelfde Iris als hiervoor. Laatst sprak iemand me aan in de supermarkt: Dat jij tijd hebt hiernaartoe te gaan! Tja, antwoordde ik, ik moet toch ook gewoon boodschappen doen?"

Nu haar album klaar is, heeft ze nog maar één doel. Ook haar studie moest wijken. "Mijn propedeuse heb ik nog gehaald, maar daarna ben ik gestopt. Ik wil voor 100 procent voor mijn muziekcarrière gaan. Ik moet het nú doen."