AMSTERDAM - Normaal-zanger Bennie Jolink heeft een schilderij gemaakt waarop hij PVV-fractieleider Geert Wilders afbeeldt naast nazileider Adolf Hitler en de Noorse terrorist Anders Breivik.

Op het schilderij staat Wilders lachend afgebeeld, met links van hem Hitler en rechts Breivik. Op de achtergrond zijn heuvels afgebeeld, gevuld met grafkruizen.

Geert Wilders noemt het schilderij tegenover NU.nl "te walgelijk voor woorden". Ook Jolink reageert tegen NU.nl over zijn schilderij.

“Hitler was óók een populist, die zei wat de meerderheid graag horen wilde", verklaart de schilder van het werk. "En Breivik is bij zijn daden geïnspireerd door de woorden van Wilders. Het idee is dus dat de uitspraken van Wilders gevaarlijk zijn."

Oppervlakkig

"Een kunstenaar is te allen tijde vrij in zijn kunstuitingen en niet verplicht om daar tekst en uitleg over te geven", stelt Jolink. "Dat ik dat nu toch doe, is omdat de meeste mensen angstaanjagend oppervlakkig zijn en meestal niet de moeite nemen om iets te willen begrijpen. En omdat ik zo'n aardige jongen ben."

Jolink heeft tevens een nummer geschreven met kritiek op de PVV-leider, getiteld Heb I-J Dat Ok. Het nummer staat op het nieuwe album van Normaal, Halve Soul Helemoal Høken, dat 7 september verschijnt.

Zwakbegaafd

Op de website van Normaal publiceerde Jolink een politiek betoog, waarin hij onder meer Dion Graus een "zwakbegaafde sukkel" noemt. Over Wilders wil Jolink geen woorden vuil maken. "Die trieste Venlose Blondie vind ik niet de moeite waard om verder wat over te zeggen. Als je op deze partijen stemt, ben je een grote stomkop!"

Jolinks schilderij van Geert Wilders

Wilder Breivik Hitler

Volgens platenmaatschappij CNR worden reproducties van de schilderijen, waaronder die met Geert Wilders, ook te koop aangeboden. Het is daarmee voor het eerst dat Bennie Jolink zijn eigen werk op deze manier tentoonstelt en te koop aanbiedt, aldus de platenfirma.

Lees de laatste tweets over dit onderwerp op NUlive