AMSTERDAM - De Amerikaanse popgroep Yeasayer heeft weinig tijd om stil te staan bij het derde album. "Een momentopname van Yeasayer maken is onmogelijk", vertelt bassist Ira Wolf Tuton aan NU.nl.

Bepaald geen verrassende uitspraak aangezien het experimentele Yeasayer nooit een band is geweest waarvan je verwacht dat het tweemaal nagenoeg hetzelfde doet. Waar het in 2010 verschenen tweede album Odd Blood al erg weinig leek op de debuutplaat All Hour Cymbals, geldt wederom hetzelfde voor de nieuwe langspeler en zijn voorganger.

"De afgelopen paar jaar zijn we een paar dingen tegengekomen waarvan je weet dat ze gegarandeerd werken in liedjes, maar zodra wij daar achter komen, zullen we er alles aan doen om die elementen te vermijden. Niets is zo dodelijk voor een band als een herhalingsoefening van je werk maken."

De vernieuwingsdrang van de groep, die in 2006 opgericht werd te New York, uit zich niet alleen in de muziek zelf: ook het verspreiden ervan gaat niet altijd via de standaard methodes. Zo organiseerde Yeasayer voor deze plaat een zoektocht op internet (nummers verspreid over diverse websites) en konden fans het nieuwe album ruim voor de release al helemaal horen.

Lekken

"Op een bepaald moment stuurt het label niet gewatermerkte promo-cd’s uit en dan weet je eigenlijk al dat hij gaat lekken", legt Tuton uit. "Dus speelden wij daarop in en maakten we er een happening van die door veel fans en media enthousiast ontvangen werd. Dat is één van de redenen waarom we niet overgestapt zijn naar een grote platenfirma."

Yeasayer - Longevity (2012)

Want tussen de albums door heeft Yeasayer genoeg aanbiedingen van grote maatschappijen gehad. Maar de band ziet het vooralsnog helemaal niet zitten om een dergelijke overstap te maken. "We zijn niet heel erg makkelijk in de omgang, denk ik. Je moet bij ons ook geen mensen in de studio zetten die zich met de muziek bemoeien. Dan gaat het helemaal mis."

Boodschap

Muzikaal kiest Yeasayer op Fragrant World voor een stuk donkerder, meer minimalistisch geluid. Maar vooral is de plaat een geheel en moest het lastig worden om de singles eruit te pikken. "We zijn altijd al een albumband geweest in plaats van een singlesband, maar dankzij de 'hits' op de vorige plaat ging die boodschap af een toe een beetje verloren."

"Dat mocht nu zeker niet gebeuren", vervolgt de bassist. "Daarom kiezen we ervoor om tijdens de shows bijna geen oude nummers te spelen en als we dat wel doen, spelen we ze in compleet andere versies. Wij zijn geen groep die blijft teren op oude successen. De komende shows zullen vooral in het teken staan van de nieuwe plaat."

Yeasayer - O.N.E. (2010)"Om de aandacht nog een beetje extra vast te houden, hebben we qua visuals iets spectaculairs geregeld. Ik kan er nog niet veel over verklappen, maar het is ongekend voor een band van onze grootte. Het zal de niet of anders gespeelde hits in ieder geval doen verbleken."


Yeasayer staat op 17 september in Paradiso, Amsterdam.