LANDGRAAF - Na een jaartje afwezigheid vond dit jaar Pinkpop Classic weer plaats, met optredens van Massada, Saga, Fischer-Z, Garland Jeffreys, Big Country en afsluiter Toto.

Volgens de organisatie van Pinkpop Classic waren er 5.200 betalende bezoekers, ruim de helft van wat de verwachting was. Veel bezoekers hebben klapstoelen meegenomen om op te zitten tijdens het popfestival. Voor het eerst wijkt organisator Jan Smeets af van zijn formule; Toto is namelijk de enige band die nooit eerder op Pinkpop stond.

Pinkpop Classic gaat zaterdagmiddag van start met de Nederlands-Molukse popgroep Massada, die in de jaren zeventig en tachtig grote hits scoorde als Latin Dance en Sageru. Beide nummers worden gespeeld, afgewisseld met eveneens niet onaardig materiaal van recentere datum.

Aan het begin van het optreden begint het licht te regenen, maar Massada speelt de regenwolken vlot weg met zijn zonnige Latijns-Amerikaans aandoende muziek. De heren zijn al redelijk op leeftijd, al lukt het ze nog altijd het publiek te amuseren. Zelfs met onbekend werk. Nummer 1-hit Sajang É wordt opvallend genoeg overgeslagen.

Saga

De Canadese symfonische rockband Saga stond exact dertig jaar geleden op Pinkpop, tussen de release van de albums Worlds Apart en In Transit. Het geluid van Saga komt overeen met dat van Asia, UFO, Rush, Journey en Kansas, hoewel Saga nauwelijks ergens zo weet te boeien als die groepen deden met hun repertoire.

Het stemgeluid van zanger Michael Sadler (van oorsprong uit Wales) vertoont overeenkomsten met de vocalen van Bruce Dickinson van Iron Maiden en Ozzy Osbourne, ofschoon met name de puur instrumentale gedeeltes de moeite waard zijn. De nogal opzichtige drumsolo van Mike Thorne uitgezonderd.

Fischer-Z

Eigenlijk was de Britse new waveband Fischer-Z maar een kort leven beschoren, want niet lang na het optreden op Pinkpop in 1981 werd de band opgeheven. Daarna gebruikte zanger en liedjesschrijver John Watts de naam Fischer-Z weer geregeld en vorig jaar maakte hij zelfs een album met bewerkingen van liedjes van zijn oude band.

Ook op Pinkpop Classic staat Watts onder de naam Fischer-Z op de planken, zelfs al is de band reeds tien jaar inactief. Feitelijk is het een soloshow met zijn eigen begeleidingsband die vertrouwd werk als The Worker, So Long en Marliese speelt. Bovendien draagt Watts een nummer op aan de Russische punkband Pussy Riot.

Garland Jeffreys

De Amerikaanse zanger Garland Jeffreys was in mei al in Landgraaf te zien, toen hij een nummer meezong tijdens het optreden van Bruce Springsteen op de reguliere editie van Pinkpop. Nu geeft de bejaarde Jeffreys een soloshow, die toch beduidend minder sprankelend is dan zijn korte gastrol bij The Boss.

Jeffreys opent met enkele nummers van zijn dit jaar verschenen album The King Of In Between, al komen ze live bij lange na niet zo goed uit de verf als de studioversies. Ook zijn twee enige hits Matador (1980) en Hail Hail Rock ’N Roll (1992) blijken op Pinkpop Classic minder spannend dan we gewend zijn.

Bush

Gavin Rossdale is inmiddels getrouwd met Gwen Stefani van No Doubt, maar in de jaren negentig was hij het idool van menig grungemeisje. Bush was reeds vier keer op Pinkpop te zien (1996, 1997, 2000, 2002) en is nu terug in een gewijzigde samenstelling. Zo is leadgitarist en mede-oprichter Nigel Pulsford vervangen door Chris Traynor.

Bush zet op Pinkpop Classic een strak en energiek optreden neer, waarbij Rossdale uitblinkt in zijn rol van frontman. Zo rent hij ver het publiek in en hij zet een verbluffende versie neer van zijn grootste hit Glycerene, dat hij grotendeels solo uitvoert. Alleen staan er anno 2012 aanzienlijk minder tienermeisjes voor het podium.

Big Country

In de jaren tachtig bracht Schotland een aantal uitstekende popbands voort als Deacon Blue, The Blue Nile, Aztec Camera, The Bluebells en Big Country. Die laatste stond in 1984 op Pinkpop en maakt nu zijn rentree op de Classic-variant. De in 2001 overleden zanger Stuart Adamson wordt vervangen door ex-The Alarm-frontman Mike Peters.

De band speelt in deze samenstelling pas twee jaar samen en hoewel het songmateriaal van Big Country uitstekend is, leveren de bandleden ietwat rommelig spel af. Peters compenseert dat met een flinke dosis enthousiasme en verhaaltjes, maar Big Country had gerust een lager plekje op het affiche mogen innemen.

Toto

De Amerikaanse rockband Toto is de laatste jaren met grote regelmaat in Nederland te zien, zoals twee jaar geleden op Bospop en vervolgens in een uitverkochte HMH. De verwachtingen waren dat Toto, dat voor zijn optreden naar verluidt bijna een kwart miljoen euro opstrijkt, tevens veel mensen naar Pinkpop Classic zou trekken. Dat valt dus nogal tegen.

Eenieder die wel op het Megalandterrein aanwezig is, lijkt echter speciaal voor Toto naar Landgraaf te zijn afgereisd. Het geduld wordt beloond met een ijzersterke show gevuld met bijna louter hits. Klassiekers als Stop Loving You, Rosanna, I Won’t Hold You Back en Africa worden allen uitgebouwd tot langere versies met onderhoudende nieuwe muzikale en vocale passages.

Toto mocht dan slechts zo’n ruime vijfduizend bezoekers verleiden een kaartje te kopen voor Pinkpop Classic, de band rondom gitarist Steve Lukather, zanger Joseph Williams, toetsenist David Paich en toetsenist Steve Porcaro levert nergens half werk. Enkel Williams laat de hoge noten liever aan het publiek over, dat zijn rol maar wat graag overneemt.

Pinkpop Classic