BOEDAPEST - Nu de laatste show van punkband Heideroosjes dichterbij komt, dringt het naderende einde pas echt goed door bij de bandleden. "Het is een pijnlijke dood, maar wel een mooie", aldus frontman Marco Roelofs.

In september neemt de Limburgse punkband definitief afscheid van zijn fans, met concerten in Tiel, Amsterdam en Brussel. "Ik moet zeggen, dat het nu pas begint door te dringen dat we stoppen", aldus bassist Fred Houben. "Het is altijd ver weg geweest en het is ook een beslissing waar we achter staan, al wordt het nu ineens heel erg 'echt'."

"Het bouwt op", vult zanger Marco Roelofs aan. "Het worden steeds minder shows naar het einde toe, maar het bouwt op in energie. Veel bands stoppen omdat niemand meer komt kijken. Toen wij zeiden dat we gingen stoppen, wilde iedereen ons nog één keer zien. De band is weer alles wat het altijd was."

Aan de animo van het publiek zal het liggen, merkte de band. Zelfs op het Sziget Festival in Hongarije was de tent volledig gevuld. "Als er maar twaalf man hadden gestaan, hadden we gedacht; 'We willen niet meer.' Nu is dat andersom. We kunnen elkaar nog steeds in de ogen aankijken, er is geen strijd en het publiek komt nog steeds."

Afscheidsconcerten

"We hebben er lang over nagedacht, maar we gaan niet heel groot uitpakken met allerlei toeters en bellen of gasten", zegt Roelofs over de afscheidsconcerten. "Alle gasten die we wilden hebben, hebben we allemaal wel een keer gehad. Ik denk dat de mensen die de laatste keer naar Heideroosjes komen, gewoon de band willen zien spelen."

Heideroosjes - Weg Van De Meeste Weerstand (2011)

"We gaan tergend lang spelen", grapt Houben. In Brussel worden er opnames voor een live-dvd gemaakt. "We hebben alles altijd in eigen hand gehouden en het aller engste wat we nu gaan doen is onder het toeziend oog van twee keer tweeduizend fans in Brussel onszelf begraven", aldus Roelofs. 

Jankend

Roelofs en Houben hopen allebei dat ze hun emoties de baas blijven tijdens de laatste concerten. "Van jankende punkers wordt niemand blij", meent Roelofs. Ook de bassist van Heideroosjes zegt moeite te hebben met het afscheid. "Ik wil er niet over nadenken", laat hij weten.

Houben kijkt met vreugde terug op het afgelopen jaar. "Het was alleen maar genieten. Het was één van de mooiste jaren in ons bestaan." Zijn collega begrijpt wel waarom. "Het fijne is dat we met de band niks meer hoeven", legt Roelofs uit. "Soms moet je dingen doen omdat je carrière doorgaat, maar dat is nu niet het geval."

Delen

Op 20 september verschijnt het eerste boek van Marco Roelofs, getiteld Kaal. Het is een autobiografisch boek, tegen de achtergrond van het succes van zijn band. "Marco wil dingen altijd delen, maar voor mij hoeft dat niet zo", zegt Houben nuchter. "Ik vond het wel gaaf om te lezen en om die dingen voorbij te zien komen."

Heideroosjes - Doe Maar Net Alsof Je Neus Bloedt (2009)

Hij was er aanvankelijk wel wat sceptisch over. "Sommige boeken begin je aan en na veertig bladzijdes denken; 'Ach'. Ik was er serieus bang voor dat dit nu ook het geval zou zijn. Marco mailde me een week voor de deadline of ik het wilde lezen. 'Kut, ik heb ja gezegd!' Ik ging het ’s avonds lezen en de volgende morgen had ik het uit."

Ratjetoe

Acht dagen na het laatste concert van Heideroosjes start de try-out voor Roelofs’ theatershow. "Het bestaat voor zestig procent uit liedjes. Geen Heideroosjes-werk, eigen liedjes, Nederlandstalig, over allerlei onderwerpen. Tussendoor vertel ik verhalen. Het heeft veel raakvlakken met Heideroosjes, mijn leven en met het boek. Een soort ratjetoe eigenlijk."

De bassist is trots op zijn frontman. "Ik vind het boek van Marco te gek en ik wens hem veel succes met de theatervoorstelling. We komen allemaal kijken." Voorheen was er volgens hem nooit die ruimte. "Vijf jaar geleden was de band groter dan de mensen erin. Het waren vier mensen in dienst van het collectief. Dat is nu omgedraaid."


Bekijk hier de concertagenda van Heideroosjes en Marco Roelofs.

Heideroosjes op festivals in 2012